KPZH Šokadija - Sonta

Objavljeno: 03.04.2009. Pregleda: 12

Opći podaci

Kulturno-prosvjetna zajednica Hrvata Šokadija

Osnovana 2002. 

Broj članova: 60

Kontakt 

Vuka Karadžića 22, 25264 Sonta

Tel: +381(0)25 792 738 

E-mail: nepoznato  

Facebook profil sekcije

Vodstvo
Mata Zec, predsjednik

Biljana Ribić, dopredsjednica

Igor Jakšić, tajnik

Manifestacije

Šokačko veče, studeni

Likovna kolonija, rujan


Više o udruzi

Kulturno-prosvjetna zajednica Hrvata Šokadija je kulturno društvo iz Sonte. Utemeljeno je 22. siječnja 2002. Počinje svoj rad s folklornom, pjevačkom skupinom i orkestrom, da bi danas u udruzi aktivno djelovao folklorni, dramski, tamburaški, literarno-recitatorski, likovni, etno i dječji folklorni odjel, te pjevački zbor. U Sonti je organizirala i promocije, književne i filmske večeri, te likovne i etno izložbe.

Najveća godišnja manifestacija je Šokačko veče, koja se tradicionalno održava u studenom, posljednje subote prije blagdana svete Kate, i ima cilj sačuvati tradicijsku folklornu baštinu sonćanskih Šokaca. Sudjelovali su na brojnim smotrama folklora u Vojvodini (Dužijanca, Dužionica, Dani europske baštine, Mikini dani, Zavitni dan, Festival hrane i glazbe Vojvodine…) i Hrvatskoj (Vinkovačke jeseni, Ðakovački vezovi, Orahovičko proljeće, Kolo na Gaju, Šlingani dani, Šokačko sijelo…)

Udruga njeguje dramsku riječ, vlastitim pisanjem (Ivan Andrašić, Ljiljana Tadijan) i izvođenjem predstava kako u mjesnom domu kulture tako i na gostovanjima u Vojvodini i R. Hrvatskoj. Dramska skupina nastupa na Festivalu amaterskog teatra u Ljutovu te na smotri pučke drame u Hercegovcu (R. Hrvatska). Aktivan je i literarni odjel koji sa svojim članovima sudjeluje na susretima pjesnika amatera pod nazivom Lira naiva gdje su im u istoimenim zbirkama objavljeni poetski radovi, kao i u Zborniku Rešetarskih susreta pjesnika hrvatske dijaspore, Subotičkoj Danici, katoličkom listu Zvonik, Zborniku Banatsko pero. U prosincu 2007. tiskan je i prvi broj novopokrenutoga glasila Glas Šokadije, koji nije nastavio s izlaženjem zbog nedostatka sredstava. Recitatori Šokadije više godina zaredom postižu zapažene rezultate na pokrajinskom natjecanju u recitiranju na hrvatskom jeziku. Od 2004. godine priređuju i likovnu koloniju.

Na svim nastupima Zajednica je isticala svoj puni naziv, uz jasne nacionalne i zemljopisne odrednice. Prvi predsjednik je Mata Zec, a aktualni predsjednik je prof. Zvonko Tadijan.

Projekt Izgradnja i opremanje Šokačkog doma u Sonti

Odmah po osnivanju udruge javila se ideja o stvaranju prostora u kojemu bi se čuvao dio baštine Hrvata-Šokaca iz Sonte. Šokadija se od 2003. natjecala za sredstva za projekt pod nazivom Izgradnja i opremanje Šokačkog doma u Sonti. Zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske, kupljena je jedna stara kuća u Sonti, koju članovi udruge adaptiraju. U ovoj etno-kući planiran je muzejski dio sa šokačkom sobom, čitaonica i galerijski prostor, uredski prostor s arhivom, a dvorište će biti uređeno kao staro šokačko dvorište.

Bačka

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Izložba povodom 150. obljetnice rođenja kipara Roberta Frangeša-Mihanovića
  • Hosanafest 2022
  • Šokci i baština
  • Izložba Matkoviću u čast povodom 100. obljetnice rođenja
  • V. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima