Crkva Presvetog Trojstva - Mala Bosna

Objavljeno: 22.02.2024. Pregleda: 311

 • Mala Bosna 264, 24217 Mala Bosna
 • Tel.: +381 63 8449368
 • E mail: draganmuharem@hotmail.com

Kronologija izgradnje

Sakralni objekt crkve Presvetog Trojstva u Maloj Bosni izgrađen je 1931. godine. Biskup Lajčo Budanović podnio je molbu Subotičke biskupije za izgradnju crkve Gradskom senatu Subotice 30. svibnja 1930. godine. Samu izgradnju crkvenog objekta vodio je građevinski poduzimač Alojzije Gršić koji je, skupa s biskupom Budanovićem, podnio Gradskom senatu molbu za izdavanje uporabne dozvole. Dana 15. lipnja 1931. izdana je dozvola za gradnju od strane gradskih vlasti a na osnovu prethodne dozvole Ministarstva građevine od 4. travnja 1931. godine. Izgradnja je potrajala sve do jeseni, te je crkva posvećena 19. studenog 1931. dok je uporabna dozvola izdana 4. siječnja 1932. godine. Samostalna župa u Maloj Bosni osnovana je 1956. godine.

Stilska obilježja

Zagrebački arhitekt Stjepan Podhorsky angažiran je kao projektant od strane subotičke biskupije. On je jedan od ključnih arhitekata rane hrvatske moderne kao i kasnog historicizma. Bio je osnivač Kluba hrvatskih arhitekata koji je djelovao od 1905. do 1912. godine, gdje su između ostalih bili i Vjekoslav (Alojz) Bastl i Viktor Kovačić, također ključne figure moderne arhitekture u Hrvatskoj.

Podhorsky je u ovom slučaju projektirao objekt koji svojim oblikovnim jezikom podsjeća na njegov ranije izvedeni objekt župne crkve Svetoga Jurja u Đurđevcu, u Hrvatskoj. Tipološki gledano objekt je inspiriran neobizantom i neoromanikom, ali pročišćen u duhu modernizma. Arhitekt se referira i na tzv. starohrvatski stil koji je tih godina dobivao na zamahu gradnjom objekata poput crkve Sv. Marije u Krašiću i franjevačke crkve Velike Gospe u Makarskoj.

Dužina crkve Presvetog Trojstva u Maloj Bosni iznosi 25m, širina 18m dok visina središnje lađe iznosi 19 metara. Tlocrt je centralno organiziran po shemi grčkog križa. 

Konstruktivni sklop crkve određen je masivnim ugaonim nosačima. Iako je projektom predviđen zvonik koji bi flankirao glavno pročelje, njegova izgradnja nije realizirana. Kupola dominira vanjskim izgledom crkve, dok je pročelje raščlanjeno na tri segmenta. U sredini su postavljene polukružne arkade nad kojima se diže timpanon sa prozorom. 

Portali su jednostavni i nad svakim se nalazi po jedan kružni prozorski otvor. Bočno se nalaze masovni flankirajući volumeni na dvije etaže. Prizemni je raščlanjen visokom soklom (koja se pruža duž cijelog objekta) i jednostavnim polukružnim biforama smještenima unutar tzv. slijepe arkade. Etažu zaključuje jednostavni vijenac. Bočna pročelja određena su središnjim fasadnim elementom raščlanjenom sa tri prozorska otvora i zabatnim završetkom. S druge strane objekta nalazi se apsidalni završetak.

Crkva je u razdoblju 2013. - 2022. godine obnovljena u potpunosti. Izrađeni su i novi vitraji s likovima hrvatskih svetaca i blaženika: sv. Marko Križevčanin, sv. Leopold Mandić, sv. Nikola Tavelić, bl. Ozana Kotorska, bl. Marija Propetog Isusa Petković i bl. Miroslav Bulešić. Obnovljeni su inventar, klupe, restaurirana skulptura Presvetog Trojstva kao i plato ispred crkve.

priredio Branimir Kopilović na osnovu teksta Stevana Mačkovića dostupnog na web stranici:

https://subotickaistorijagroup.wordpress.com/kako-je-podizana-crkva-u-maloj-bosni

Fotografije: Subotička biskupija (Attila Kovacs), Povijesni arhiv Subotica

Sakralni objekti Bačka

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

 • 2024
  Najave i kalendar
 • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
 • Dužijanca u Žedniku
 • XXIV. Lemeška Dužijanca
 • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
 • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima