Daždevnjak Đurđice Stuhlreiter najbolja priča nadahnuta Antunom Gustavom Matošem i njegovim djelom

Objavljeno: 04.06.2024. Pregleda: 118

U Tovarniku su 3. lipnja 2024. započela središnja događanja ovogodišnjih 8. Dana Antuna Gustava Matoša, koja su ranije najavljena programima u Subotici, Đakovu i Zagrebu. Program tradicionalno započinje polaganjem vijenaca na bistu Antuna Gustava Matoša ispred Osnovne škole Antuna Gustava Matoša u Tovarniku, ali je zbog olujnog vremena odgođeno za naredni dan, 4. lipnja 2024. U prijepodnevnim satima održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća Tovarnika na kojoj se u ime Organizacijskog odbora 8. dana Antuna Gustava Matoša obratio član Društva hrvatskih književnika i jedan od dobitnika nagrade za najbolju priču nadahnutu Matošem, Tomislav Marijan Bilosnić.

Organizatori ove manifestacije su Društvo hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Osijek, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, Općina Tovarnik, Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo Matoš iz Plavne, Fondacija Antun Gustav Matoš iz Beograda, Osnovna škola Antuna Gustava Matoša i Općina Tovarnik, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemska županija i Općina Tovarnik. Pozdravne riječi na početku skupa uputili su predsjednik slavonsko-baranjsko-srijemskoga ogranka DHK i dopredsjednik DHK Mirko Ćurić, ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Otoka Josip Šarić i načelnik Općine Tovarnik Anđelko Dobročinac. Izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek Petar Elez otvorio je 8. Dane Antuna Gustava Matoša.

Matoševe dane, od prvog izdanja prate knjige i zbornici. Tako su prošle godine objavljene dvije knjige: novo izdanje prve knjige Antuna Gustava Matoša Iverje (Osijek, Subotica, Mostar, 2023) te knjiga pjesama Antuna Gustava Matoša Domovini iz tuđine (Subotica, 2023). Ove godine je objavljena zbirka AGM kao nadahnuće u kojoj je odabrano trideset sedam priča nadahnutih Matoševom biografijom i Matoševim djelom, kao kruna obilježavanja 150 godina od rođenja Antuna Gustava Matoša, ali i kao poziv da se Matoša i njegovo djelo ne zaboravi i u godini kada obilježavamo 110. obljetnicu njegove smrti.

O knjizi su govorili urednik Mirko Ćurić i recenzentica dr. sc. Vlasta Markasović.

Uslijedila je dodjela Nagrada za najbolju priču nadahnutu životom i djelom Antuna Gustava Matoša.

Slavonsko-baranjsko-srijemski Ogranak Društva hrvatskih književnika, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica i Općina Tovarnik raspisali su 22. siječnja 2024. javni natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču nadahnutu životom i djelima Antuna Gustava Matoša, prigodom 110. obljetnice smrti. Na natječaj je pristiglo dvadeset priča autora i autorica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Povjerenstvo u sastavu Josip Cvenić, predsjednik, Klara Dulić Ševčić, Paula Ćaćić, Ana Koncul i Darja Šišić, članice, odabralo je najbolje priče posvećene Antunu Gustavu Matošu i njegovom djelu. Svaki član odnosno članica Povjerenstva napisali su po jedno obrazloženje koje su pročitali prigodom predstavljanja nagrađenih priča. Najboljom je proglašena priča osječke književnice Đurđice Stuhlreiter Daždevnjak. Drugo mjesto pripalo je tomislavgradskoj književnici Ivani Dilber za priču Sat lektire, Djevojčici mjesto igračke. Treće mjesto podijelili su zadarski književnik Tomislav Marijan Bilosnić: Molbe, pisma, mita, sarajevski književnik Goran Hadžiomeragić: Moć snivanja te zagrebačko-tovarnička književnica Mateja Tutiš: VIP Notturno. Prvu nagradu Đurđici Stuhlreiter dodijelili su načelnik Općine Tovarnik Anđelko Dobročinac i predsjednik Povjerenstva za dodjelu Nagrade Josip Cvenić. Drugu nagradu Ivani Dilber dodijelili su izaslanik ministrice kulture i medija Petar Elez i članica Povjerenstva za dodjelu Nagrade Darja Šišić. Treću nagradu Tomislavu Marijanu Bilosniću i ocu Mateje Tutiš, koja nije mogla nazočiti, dodijelile su viša savjetnica za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Martina Kelava i članica Povjerenstva za dodjelu nagrade Klara Dulić Ševčić. Pokrovitelj nagrade je Općina Tovarnik. Nagrađeni autori i autorice biranim su riječima zahvalili na priznanju koje su primili u rodnom Matoševom Tovarniku. I za sam kraj programa – najmlađi – iz škole koje nosi Matoševo ime, iz Matoševog Tovarnika – nadahnuto su interpretirali Matoševe stihove i prozne zapise.

Programi 8. Dana Antuna Gustava Matoša nastavljaju se u Plavni, Beogradu i Zagrebu, a organizatori planiraju ove zanimljive programe i zanimljiva izdanja predstavljati do kraja godine u Hrvatskoj i susjednim zemljama gdje postoji interes za Antuna Gustava Matoša i njegovo djelo. /DHK/


Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima