Topoteka Baština Hrvata u Srbiji predstavljena na 32. ICARUS konvenciji u Novom Sadu

Objavljeno: 07.06.2024. Pregleda: 93

Međunarodna ICARUS konferencija, 32. po redu, pod nazivom Archives and research – betweem the analog and the digital (Arhivi i istraživanja – između analognog i digitalnog) održana je od 5. do 7. lipnja 2024. godine u Novom Sadu. Ovo međunarodno okupljanje organizirali su Arhiv Vojvodine, Povijesni arhiv Grada Novog Sada i ICARUS (International Center for Archival Reaserch).

Djelatnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Josip Bako imao je izlaganje na temu Topoteka 'Baština Hrvata u Srbiji' – markeri etnokulturnog identiteta u kojem je predstavio razloge za otvaranje topoteke, način prikupljanja materijala i rada na promociji topoteke, ciljeve i ostvarene rezultate u posljednje 4 godine.

„Možemo reći da smo zadovoljni ostvarenim rezultatima. Objavljeno je 1.230 fotografija koje su prikupljene od značajnog broja sudionika, veliki dio mjesta u kojem žive Hrvati je uključen u topoteku, uspjeli smo zainteresirati javnost, angažirati suradnike te topoteka Baština Hrvata u Srbiji danas predstavlja značajnu arhivsku zbirku koja čuva svjedočanstvo o trajanju Hrvata na ovom prostoru“, rekao je Josip Bako u jednom dijelu svojega predavanja.

Topoteka Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata otvorena je u prosincu 2019. godine kao dvadeseta, a prva u Srbiji i plod je iznimne suradnje s Icarusom Hrvatska i predsjednicom Vlatkom Lemić. Riječ je virtualnoj platformi ICARUS centra kojom se javnosti predstavljaju fotografije, pisma, karte, razglednice i drugi dokumentarni materijali iz prošlosti i sadašnjosti koji tematiziraju baštinu Hrvata u Srbiji. Ova digitalna zbirka omogućava veću dostupnost građe za istraživanja i publiciranje tako stečenih znanja o hrvatskoj zajednici u Srbiji.

Topoteka Baština Hrvata u Srbiji može se naći na internetskoj adresi https://hrvatisrbija.topoteka.net/, a može joj se pristupiti i preko WEB stranice Zavoda na sljedećem linku: https://www.zkvh.org.rs/topoteka. Projekt topoteke Bašina Hrvata u Srbiji je redovito podržan i od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima