Djela likovne zbirke Gradskog muzeja Vinkovci u Subotici

Objavljeno: 30.03.2011. Pregleda: 73

Izložba vrijednih djela likovne zbirke galerijskog odjela Gradskog muzeja Vinkovci otvorena je u utorak, 29. ožujka, u Modernoj galeriji Likovni susret u Subotici, u čijoj su organizaciji sudjelovali Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

U ime domaćina, goste i publiku pozdravila je ravnateljica Galerije Likovni susret Olga Šram, rekavši kako „Likovni susret iduće godine slavi 50 godina postojanja, a naša zbirka je veoma bliska zbirci Gradskog muzeja iz Vinkovaca", a djela izložena na izložbi su „nastala upravo u onom razdoblju kada se prepoznalo da treba osnovati jednu novu, modernu galeriju. Na taj način, mi se vraćamo u vrijeme koje je izrodilo ovu ustanovu".

likovna zbirka vinkovci u su-sviGradski muzej Vinkovci predstavio je Danijel Petković i istaknuo nastavak suradnje s ustanovama kulture iz Sombora i Subotice, čemu pridonosi i ova izložba. O vinkovačkom Muzeju i njegovoj djelatnosti govorio je i djelatnik Muzeja Krešo Marić.

Otvarajući izložbu, generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg je naglasila značaj prekogranične kulturne suradnje koja ovoga puta nudi „mali biser koji nam dolazi iz Vinkovaca". Ona je podsjetila na nedavno potpisan sporazum o suradnji koji je potpisao Gradski muzej iz Vinkovaca s Gradskim muzejom u Somboru, čime se također unaprjeđuje prekogranična suradnja:

„Vrata su se otvorila, povezali su se i umjetnici i institucije koje se bave umjetnošću, ali i ljudi u drugim segmentima života. Vjerujem da će biti i uzvratnih izložbi, jer nam takva suradnja treba", rekla je Ljerka Alajbeg.

Djela koja subotička publika može vidjeti predstavio je autor izložbe i povjesničar umjetnosti Ivica Belamarić, rekavši kako je riječ o „zgusnutoj panorami" od 25 slika kojom se nastoje prikazati, ne sve, već neke relevantne vrijednosti iz galerijskog fundusa vinkovačkog Muzeja, a potječu iz razdoblja od 1961. do 1971. godine.

likovna zbirka vinkovci u su-ivo„Većim dijelom svoga opsega izložba obuhvaća poklonjena djela Republičkog sekretarijata za nauku, kulturu i fizičku kulturu SR Hrvatske iz 1968. godine. Cilj je automatski izašao iz predmeta izložbe: iz složenog amalgama kalendarski shvaćene prošlosti, izdvojiti prošlost idejno i vrijednosno shvaćenu", rekao je Belamarić. Govoreći o tom vremenu, on je rekao: „Razdoblje je to pluralizma i heterogenosti različitih individualnih izričaja i koncepata u našoj umjetnosti koja se razvijala u znaku simultanosti često suprotnih poetika i egzistencijalnih stavova. Bilo je to vrijeme paralelnoga egzistiranja apstrakcije i figuracije, objekata, novih tendencija, lumino - ambijenata, kompjutera i vizualnih istraživanja, ali i vrijeme slikara kontinuiteta, onih koji su svoj vizualni identitet gradili na izvorištima ekspresionizma svjesni action - paintinga, geste, znaka; zatim na raznim varijacijama socijalne umjetnosti koje su otvorile put k novoj figuraciji, kao i na aktualiziranim mijenama poetskoga realizma i intimizma koji je evoluirao k lirskoj apstrakciji, čuvajući bit, a mijenjajući njene stilske oznake u približavanju, nerijetko senzibiliziranoj geometriji. U svemu ovom valja naći semantički sadržaj u vrijednostima ovih neponovljivih ostvarenja".

likovna zbirka vinkovci u su-publikaNa izložbi se mogu vidjeti radovi nekih od najznačajnijih imena hrvatske likovne scene 20. stoljeća: Miljenka Stančića, Nives Kavurić-Kurtović, Marijana Detonija, Marina Tartaglie, Nikole Reisera, Ljube Ivančića, Ferdinanda Kulmera, Slavka Kopača i drugih.

Izložba djela iz likovne zbirke Gradskog muzeja Vinkovci u Modernoj galeriji Likovni susret može se pogledati do kraja travnja.

Tekst priredila: Katarina Čeliković
Fotografije: Ljiljana Dulić Mesaroš

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima