Dvadeset godina Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine

Objavljeno: 19.09.2023. Pregleda: 66

Prije dvadeset godina, UNESCO je na Općoj skupštini u Parizu 17. listopada 2003. godine usvojio Konvenciju o zaštiti nematerijalne kulturne baštine. Konvencija je u Republici Hrvatskoj stupila na snagu 2006., nakon što je donesen Zakon o potvrđivanju Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine. Narodna skupština Republike Srbije Konvenciju je ratificirala 2010. godine.

Države su se time obvezale provoditi zaštitu i očuvanje nematerijalne kulturne baštine. Kao rezultat istraživanja, dokumentiranja i popisivanja u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske upisano je 215 nematerijalnih kulturnih dobara, od kojih je 21 upisano na UNESCO-ove popise nematerijalne kulturne baštine.

Registar nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srbije sadrži 57 elemenata upisanih na Listu elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije na osnovi odluka Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasljeđe, a pet ih je na UNESCO-ovom popisu nematerijalne kulturne baštine.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata sačinio je Registar nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Vojvodini/Srbiji (NKBH/S) u kojem su opisana 22 nematerijalna kulturna dobra. Plod je ovo višegodišnjega terenskoga istraživanja i stvaranja baze podataka, s ciljem njezine trajne zaštite, upisa u Registar kulturnih dobara Republike Srbije i možebitni upis na UNESCO-ovu listu čijoj je konvenciji o nematerijalnoj kulturnoj baštini Republika Srbija pristupila 2010. godine. Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata proveo je istraživanja u suradnji s Filozofskim fakultetom u Zagrebu, Odsjekom za kulturnu antropologiju i etnologiju te drugim institucijama i pojedincima s ciljem stručne evaluacije i zaštite. Na tom putu Republika Hrvatska je davala svoju stručnu pomoć kako bi hrvatska manjinska zajednica bila spremna sačiniti svoju listu i potom ju kandidirati u Centru za nematerijalno kulturno naslijeđe u Republici Srbiji. Započete aktivnosti u prepoznavanju, opisu i promociji žive baštine nastavljamo u suradnji s brojnim hrvatskim udrugama i pojedincima duboko svjesni njezine krhkosti i potrebe za njezinom zaštitom. Ovom će se popisu dodati i druga živa nematerijalna kulturna dobra u hrvatskoj zajednici. Živom baštinom potvrđujemo svoju višestoljetnu prisutnost i duboku utkanost tradicije u suvremeni život hrvatske manjinske zajednice u Republici Srbiji. Ona je jamac opstojnosti ove zajednice izvan granica svoje matične domovine i put prema osvješćivanju javnosti o vrijednosti njezine nematerijalne kulturne baštine.

Dvadeseta obljetnica Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine obilježava se na različite načine, a program obilježavanja u Hrvatskoj može se vidjeti na sljedećem LINKU.

Katalog nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji


Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Božićni koncert u Monoštoru
  • 27. Izložba božićnjaka u Subotici
  • Humanitarni tamburaški koncert
  • Marko Žigmanović - Ostale su pisme Olivera Dragojevića
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima