Matičin i Zavodov program u sklopu Dana europske baštine 2023.

Objavljeno: 18.09.2023. Pregleda: 136

Ovih dana je objavljen program Dana europske baštine u koji je uključena Živa baština – nematerijalna kulturna baština Hrvata iz Vojvodine na stranici 111, inicijativom Odjela za nakladništvo Hrvatske matice iseljenika i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice.

Dani europske baštine ove godine obilježavaju se na čak pedesetak lokacija s dosada najbogatijim programom, a u ovogodišnjoj središnjoj temi - Živa baština - ključnu ulogu imaju ljudi, pripadnici zajednice koji s ljubavlju skrbe te brižno čuvaju i nesebično prenose nematerijalnu kulturnu baštinu budućim generacijama.

Tema naglašava važnost zajedničke kulturne baštine zajednice europskih naroda, a posebice nematerijalne kulturne baštine. Ministarstvo kulture i medija usto obilježava dvadesetu godišnjicu usvajanja Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, na temelju koje je upisano više od 200 nematerijalnih kulturnih dobara u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, od kojih je 21 upisano na UNESCO-ove popise nematerijalne kulturne baštine.

Brojni organizatori priredili su raznovrsna događanja (predavanja, skupovi, festivali, radionice, izložbe, paneli) koji promiču kulturne tradicije i vještine te daju uvid u bogatstvo hrvatske kulturne baštine koja se živi. Među sudionicima programa je i Odjel za nakladništvo Hrvatske matice iseljenika i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice.

Istražite Programsku knjižicu Dana europske baštine 2023.

kako biste otkrili brojna događanja namijenjena ljubiteljima baštine s osnovnim podacima o njihovoj lokaciji, datumu, vremenu održavanja, kratkim opisom te poveznicama na mrežne stranice organizatora na kojima se mogu pratiti promjene u održavanju događanja.

Više informacija o manifestaciji Dani europske baštine i prigodnim događanjima u ostalim državama članicama Vijeća Europe dostupno je na zajedničkoj platformi www.europeanheritagedays.com

Naime, Odjel za nakladništvo Hrvatske matice iseljenika i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, nakon uspješne realizacije programa i velikog interesa zagrebačke publike za Noć knjige s njihovim zajedničkim nastupnim geslom „Od kazivača do čitača“ odlučili su nastaviti suradnju i u sklopu manifestacije Dana europske baštine 2023.

Tako možete ovih dana uživati u virtualnom programu, filmiću i zbiljskoj izložbi „Živa baština: Nematerijalna kulturna baština Hrvata u Srbiji“ 5. – 26. rujan 2023. svaki radni dan od 9 do 15 sati u Hrvatskoj matici iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb. Organizatori ove etnološke izložbe i virtualne priče o nematerijalnoj baštini s filmskim zapisom našijenaca iz susjedne Republike Srbije su Hrvatska matica iseljenika (Zagreb) i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (Subotica). Autorica izložbe je Katarina Čeliković. Stručna savjetnica izložbe i popratne publikacije je profesorica etnologinja i kulturna antropologinja dr. sc. Milana Černelić, dok su recenzentice etnologinja i kulturna antropologinja izv. prof. dr. sc. Marijeta Rajković Iveta, etnomuzikologinja Tamara Štricki Seg, akademski slikar i dizajner Darko Vuković, a fotografije su ustupili pojedinci i zavičajne udruge.

Mrežne stranice za više informacija o događanju su: www.matis.hr te www.zkvh.org.rs/

Podsjetimo, Hrvatska matica iseljenika – nakon travanjskog događanja za Noć knjige – radi interesa publike u Zagrebu od 4. do 29. rujna priređuje izložbu Živa baština: Nematerijalna kulturna baština Hrvata u Srbiji koja je plod prekograničnog projekta pod nazivom Nematerijalna kulturna baština Hrvata u Srbiji u funkciji razvoja i suradnje. Projekt je financiralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, a Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice ga je proveo u partnerstvu s Filozofskim fakultetom iz Osijeka.

Osim tiskanog reprezentativnog kataloga i prezentacije njegovog sadržaja na web adresi Zavoda (www.zkvh.org.rs/katalog), projekt je predstavljen i u formi izložbe (koja se može pogledati na Trgu Stjepana Radića 3 u Zagrebu svaki radni dan od 9 do 15 sati tijekom mjeseca rujna ove godine, dok su vam na vašim pametnim telefonima dostupne cijelo vrijeme njezine virtualne inačice (https://www.youtube.com/watch?v=OHMA0MQ6cHg) i fantastični promotivni film (https://www.youtube.com/watch?v=2GyONme68Dk&t=1s).

Više: 

min-kulture.gov.hr

Priredila: Vesna Kukavica

Fotografija: Snježana Radoš, promotivni materijal Ministarstva kulture i medija RH

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Božićni koncert u Monoštoru
  • 27. Izložba božićnjaka u Subotici
  • Humanitarni tamburaški koncert
  • Marko Žigmanović - Ostale su pisme Olivera Dragojevića
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima