Nagrada Tomo Vereš Olgi Šram za knjigu Cilika Dulić Kasiba

Objavljeno: 27.10.2022. Pregleda: 11

Povjerenstvo Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata za izbor najbolje knjige u području znanosti i publicistike Tomo Vereš, u sastavu: dr. sc. Jasminka Dulić, predsjednica te članovi dr. sc. Mario Bara i dipl. theol. Dragan Muharem, koja je objavljena u razdoblju 2019. do 2021. godine, najboljom je proglasilo knjigu Cilika Dulić Kasiba autorice Olge Šram, u nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (2020.).

Obrazloženje odluke

Povjerenstvo se u donošenju odluke vodilo sljedećim kriterijima: znanstvena i stručna kvaliteta, korištena metodologija, relevantnost publikacije te njezina aktualnost i odjek u javnosti. Monografija povjesničarke umjetnosti Olge Šram prikazuje jednu od najzanimljivijih umjetnica u povijesti likovne naivne umjetnosti koja je ujedno i najistaknutija umjetnica naive među Hrvatima u Srbiji. Monografija je cjelovit prikaz života i slikarskog puta Cilike Dulić Kasiba od djetinjstva i rane mladosti do slikarskih početaka i zrele dobi.

Kroz prikaz odrastanja i razvoja Cilike kao slikarice naive čitatelj se kroz kratke ali dojmljive opise upoznaje i s prilikama života bačkih Hrvata (osobito žena) na salašima i u gradu Subotici, amaterskim stvaralaštvom nakon II. svjetskog rata, nastankom i razvojem likovne kolonije u Tavankutu, a u kontekstu razvoja naivne umjetnosti u tadašnjoj SFR Jugoslaviji.

„Gdje se može povući granica između folklora i vlastite kreacije? Možemo li ga zanemariti kao i ulogu ambijenta u kojem naivni umjetnik stvara i iz kojeg crpi svoju kreativnu snagu?“ pitanja su koja je Olga Šram postavila na početku monografije i na koja je kroz stranice monografije nastojala odgovoriti ističući najkarakterističnije elemente naivne umjetnosti u djelima Cilike Dulić Kasibe. Kroz primjere njenog slikarstva daje odgovor ili „ključ“ za prepoznavanje naive i priznavanje pojedinih umjetničkih dosega slikara naive.

Kronološki opisujući život i ističući pojedine faze u slikarskom putu Cilike Dulić Kasibe čitatelj se u monografiji upoznaje s razvojem naivnog slikarstva u Jugoslaviji kroz tadašnje likovne kritike i prijem kod publike, ali i širim društveno-političkim kontekstom u kojem stvaraju i žive bački Hrvati.

Djelo je pisano akademskim stilom ali razumljivim jezikom, sadrži precizne natuknice o likovnim umjetnicima, likovnim kritičarima, književnicima i novinarima koji su bili značajni za razvoj Cilikinog stvaralaštva kroz 60 godina.

Kroz deset poglavlja autorica je uspjela vrlo sadržajno i precizno (obuhvaćajući sve bitne elemente Cilikinog života, društvenog konteksta i slikarstva) prikazati slikarski put i značajke njenog slikarstva istodobno čineći značajan doprinos u razumijevanju jednoga vremena. U tom smislu knjiga je vrijedan doprinos ne samo povijesti likovne umjetnosti nego i povijesti bačkih Hrvata.

Vrijednost monografije, uz cjelovito kritičko sagledavanje i vrjednovanje slikaričinog opusa, sadržana je i u opremljenosti knjige i u njenoj vizualno-grafičkoj prezentaciji. Monografija sadrži fotografije slikarice Iz Cilikinog obiteljskog albuma, zatim fotografije izabranih 55 Cilikinih slika i 15 crteža i ilustracija. Monografija sadrži i index imena, sažetak (na hrvatskom i engleskom jeziku), popis ilustracija slikarice u slikovnicama i filmovima te popis literature.

U tom smislu ova reprezentativna monografija predstavlja i svojevrsni kompendij njezina umjetničkog djelovanja, predstavlja izniman doprinos u istraživanju, valorizaciji i prezentaciji likovne baštine Hrvata s ovih prostora te kao takva zavrjeđuje naše priznanje, kako u izvrsnosti opreme sâme monografije, tako i u vrjednovanju rada slikarice naive Cilike Dulić Kasibe.

Predsjednica Povjerenstva za izbor najbolje knjige u području znanosti i publicistike Tomo Vereš,

dr. sc. Jasminka Dulić

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - sveta misa
  • Najava: 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - akademija
  • Uskrsna izložba u Tavankutu
  • Uskrsna izložba u Srijemskoj Mitrovici
  • Proljetni koncert HGU Festival bunjevački pisama
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima