Objavljena je treća knjiga „Izabranih djela“ Miroslava Slavka Mađera – „Izabrane drame i dječja književnost“

Objavljeno: 10.07.2017. Pregleda: 47

Madjer Izabrana djela III 1 smanjena okvirU sunakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice i Društva hrvatskih književnika Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski koncem lipnja objavljena je treća, posljednja u nizu knjiga „Izabranih djela“ hrvatskoga književnika rođenog u Hrtkovcima Miroslava Slavka Mađera pod nazivom „Izabrane drame i dječja književnost“.

U ovoj knjizi, koju je priredila Hrvojka Mihanović Salopek, obuhvaćen je izbor iz autorove dramske djelatnosti i književnosti za djecu i mlade. Podsjećanja radi, navest ćemo kako je u prvom svesku sačinjen izbor iz 22 zbirke njegovih pjesama, a u drugom svesku „Izabranih djela“ nalazi se izbor iz četiri romana, dvije zbirke novela i pet zbirki kritičkih prikaza, memoarskih zapisa i eseja.

Iako je nedvojbeno svoja najvažnija književna ostvarenja Mađer dosegnuo na području pjesništva, u jednom dijelu svojeg žanrovski raznolikog opusa okušao se i kao autor radijskih i televizijskih dramskih komada te igara za odrasle i za djecu, a također je i sam radio dramske adaptacije, među kojima su najveću popularnost doživjele njegove dramatizacije proza Ivana i Josipa Kozarca za kazalište. Od druge polovice šezdesetih godina prošlog stoljeća do mirovine Mađer je radio kao urednik, novinar i dramaturg u literarnoj redakciji i u dramskom programu Radio Zagreba. Zadaci njegova zaposlenja inicirali su i njegov spisateljski angažman na području radiodramske djelatnosti, tj. njegov doprinos žanru kojeg Carlos Larronde naziva „Theatre invisible“ („nevidljivo kazalište“), naglašavajući kako za razliku od scenskog prikaza, radiodrama komunicira sluhom, a ne vidom. 

Pored golemog pjesničkog i proznog opusa za odrasle te dramskog opusa, Mađer je znatan dio svojeg pisanja usmjerio i na područje dječje književnosti. Na tom polju objavio je više knjiga sljedećim redoslijedom: „Pišta s vašarišta“, (pjesme) Zagreb, 1975.; „Ispod klupe“, (pjesme) Čakovec, 1981.; „Djedovo slovo“, (priče) Zagreb, 1981. i 1990.; „Leteći šaran“, (priče),Vinkovci, 1995.; „Zavičajni tim“, (pjesme) Vinkovci, 2001.; „Dječje priče, pjesmice, humoreskice, radioigre i bilješkice“, Zagreb, 2007. te „Pišta oko svijeta“, slikovnica, Zagreb, 2013. Ova knjiga na više od 450 stranica donosi i pažljiv izbor iz ovoga segmenta Mađerovog stvaralaštva, a osim uvodne studije dr. sc. Hrvojke  Mihanović Salopek, knjiga sadrži i bibliografske podatke o Miroslavu Slavku Mađeru.

Obaveštenje o kolačićima