Subotičani na manifestaciji „U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić“ u Slavonskom Brodu

Objavljeno: 09.04.2019. Pregleda: 4

Suboticani Slavonski Brod djeca predstavaU organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata učenici hrvatskih odjela Osnovne škole Ivan Milutinović iz Subotice nastupili su 8. travnja 2019. kao gosti na manifestaciji U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu. Istoga je dana u Gradskoj knjižnici Katarina Čeliković predstavila knjige Bajke 1 i Bajke 2 Balinta Vujkova. Ovo gostovanje učenika u Slavonskom Brodu organizirano je drugu godinu za redom, a plod je iznimno uspješne suradnje Zavoda i Grada Slavonskog Broda koji je financijski pomogao put.

Predstavom čuvamo materinski govor

Učenici nižih razreda OŠ Ivan Milutinović nastupili su u OŠ Ivane Brlić Mažuranić s dramatizacijom bunjevačke narodne pripovijetke Metluketa, koju je zapisao Balint Vujkov, a s kojom su prošle godine nastupili na Danima Balinta Vujkova u Subotici. Djeca su radosno izvela igrokaz na svom materinskom bunjevačkom govoru, a s njima su bile učiteljice Sanja Dulić i Biljana Mustafić. Dok su vojvođanski Hrvati školu domaćina darovali knjigama, čestitkom i pisanicom u tehnici slame, ravnateljica škole Jasminka Matanić za uspomenu je darovala sliku koja će podsjećati učenike na ovaj dolazak u Slavonski Brod a koja će krasiti subotičku školu.

Predstavljene knjige bajki Balinta VujkovaSuboticani Slavonski Brod predstavlajnje knjige

U Gradskoj knjižnici, nakon riječi pozdrava i želje za još tješnjom suradnjom koje je uputila v. d. ravnateljica knjižnice Ružica Bobovečki, predstavljene su dvije knjige bajki iz edicije Izabrana djela Balinta Vujkova (2017., 2018.). Knjige je predstavila profesorica Katarina Čeliković naglasivši njihovu vrijednost, napose onu koja čuva duh jednog nepovratno izgubljenog vremena i jezik iz prostorno vrlo udaljenijih područja gdje žive Hrvati: od Gradišća u Austriji i Mađarskoj, preko vojvođanskog dijela pa do karaševskog kraja u Rumunjskoj. Voditeljica predstavljanja i jedna od organizatorica manifestacije U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić dr. sc. Emina Berbić-Kolar, izvanredna profesorica, prodekanica za nastavu na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, izrazila je veliku potporu nastojanjima Zavoda za kulturu u očuvanju hrvatskih dijalekata. To se vidi kako u knjigama tako i u znanstvenim istraživanjima u kojima sudjeluju i njezini studenti. Predstavljanju knjiga prisustvovali su voditelj dislociranoga studija u Slavonskome Brodu Vjekoslav Galzina i viši stručni suradnik za kulturu i tehničku kulturu Grada Kristijan Vuković, prof.

Jednodnevno gostovanje učenici su ispunili i obilaskom grada, fotografiranjem pred kućom slavne hrvatske spisateljice, ali i posjetom svjetski najpoznatijoj rodi Malenoj koja je zbog slomljenog krila ostala u Slavonskom Brodu dok se njezin Klepetan svake godine u proljeće vraća iz Afrike u zajedničko gnijezdo.

Bit će ovaj izlet lijepa uspomena kako učenicima tako i onima koji su ih vodili u svijet bajki Ivane Brlić Mažuranić, a koje se paralelno odvijaju i u programu Dana hrvatske knjige i riječi u Subotici i koje je dugi niz godina zapisivao i tako sačuvao od zaborava Balint Vujkov.

ZKVH

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Promocija knjige Ivana Tumbasa: Steščalo se… - Bikovo
  • 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - sveta misa
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna radionica
  • Najava: 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - akademija
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna izložba
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima