ZKVH na 5. danima ICARUS-a u Puli

Objavljeno: 02.04.2019. Pregleda: 25

Icarus zajednicka portretMeđunarodna konferencija pod nazivom Interactive Archives: Digital Challenges & Collaborative Networks, o arhivima i ljudima u digitalnom svijetu okupila je od 27. do 29. ožujka 2019. u Domu hrvatskih branitelja u Puli više od 180 hrvatskih i europskih stručnjaka iz područja digitalizacije, zaštite pisane baštine i arhive, iz dvadeset tri države. Bili su ovo 5. dani ICARUS-a i 23. ICARUS godišnja konvencija na kojoj su sudjelovali i djelatnici Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) Katarina Čeliković i Josip Bako.

„Kako je Zavod za kulturu od prošle godine član ICARUS HR, aktivnim sudjelovanjem prezentira stručnoj javnosti svoju djelatnost i uključuje se u suvremene projekte u čemu ključnu ulogu ima predsjednica Vlatka Lemić kojoj je stalo do našeg partnerstva i predstavljanja arhivskog gradiva Hrvata iz Vojvodine na aktualnim internetskim platformama“, kaže stručna suradnica Zavoda Katarina Čeliković. Ona je u okviru teme Kulturna baština & interaktivni arhivi – kreativni europski projekti predstavila dugogodišnji projekt Izrada Kataloga nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Vojvodini (Srbiji) te ukazala na izazove i važnost prisutnosti u digitalnom svijetu napose u očuvanju i zaštiti bogate nematerijalne kulturne baštine. Bila je ovo prigoda i za dogovor o suradnji na već aktivnim platformama kakva je znameniti.hr koja predstavlja arhivsko gradivo vezano uz znamenite osobe i njihovo djelo. Zavod za kulturu će se ove godine uključiti u ovaj iznimno značajan projekt kojim će se gradivo vezano uz još jedan projekt Zavoda za kulturu – Godina hrvatskih velikana u Vojvodini (Srbiji) – naći na zajedničkom portalu.

Ove je godine iz Srbije na konferenciji sudjelovao veći broj sudionika i institucija iz Srbije, iz Beograda, Požarevca i Subotice, među kojima su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) i Povijesni arhiv Subotice. Na skupu se raspravljalo o suvremenim trendovima i aktivnostima na temu digitalizacije i zaštite pisane baštine, razvoja i promocija kulturnih mreža te tekućih arhivskih i baštinskih projekata i programa diljem Europe, s naglaskom na dosadašnja iskustva i mogućnosti hrvatskih ustanova i stručnjaka na ovom području i njihovo aktivno uključivanje u međunarodnu praksu i stručna događanja.

Skup već petu godinu za redom (nakon Opatije, Dubrovnika, Vukovara i Trogira / Splita) organizira ICARUS Hrvatska, konzorcij ICARUS (International Center for Archival Reaserch), ove godine u suradnji s Državnim arhivom u Pazinu, Hrvatskim državnim arhivom, Gradskom knjižnicom i čitaonicom u Puli, Sveučilištem u Zagrebu i drugim partnerima.

S obzirom na broj i značaj stručnjaka i predstavnika međunarodnih organizacija i kulturnih ustanova, ovaj skup predstavlja jedinstvenu priliku za aktivno povezivanje i uključivanje domaćih kulturnih, akademskih i znanstvenih ustanova i baštinskih stručnjaka u međunarodne stručne trendove i EU projekte na području kulture, digitalizacije kulturne baštine i razvoja informacijskog društva. Skup je oglašen i praćen diljem Europe (ICARUS, APEF, ICA, DARIAH, AERI i druge ustanove i stručne udruženja) i u Hrvatskoj putem društvenih mreža, tiskanih i elektroničkih medija, stručnih skupova i sastanaka.

ZKVH

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • XIII. Tavankutski festival voća
  • HosanaFest 2023
  • VI. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova 25. 10. – 28. 10. 2023.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima