U Somboru predstavljena knjiga „Mala Katica” Katarine Firanj

Objavljeno: 12.03.2020. Pregleda: 28

mala katicaKako se na salašu rodila mala Katica iako je otac priželjkivao sina, zašto se u Karmelićanskoj crkvi uplašila oca Gerarda, kako je kao mala djevojčica doživjela susret s romskom čergom, zašto se u školi u varoši zastidjela svoje mame. Ovo je samo dio djetinjstva Katarine Firanj koji je ona opisala u knjizi Mala Katica u kojoj je 35 priča. Knjiga je tiskana u nakladi NIU Hrvatska riječ iz Subotice, a prvo predstavljanje bilo je u Somboru. Mala Katica knjiga je za djecu, koja će kroz ove priče doznati kako se prije pola stoljeća odrastalo na salašu, ali i knjiga za odrasle koji će se kroz Katarinino sjećanje prisjetiti svoga života.
Firanj je knjigu napisala ne uljepšavajući svoj život na salašu. Bio je on i radostan i lijep, ali i težak i ponekad tužan. Daleko od idilične slike koju mi danas imamo o salašima i salašarskom životu.

„Jednog dana sam otvorila svoje srce i dušu i napisala ovu knjigu. Ostat će ona kao trajno sjećanje na nekadašnji život. Neke nove generacije o tom životu znat će samo ako to ostane napisano i tako trajno sačuvano. Knjiga najduže pamti. Pisala sam od srca. Iskreno. Onako kako sam sve što je napisano i doživjela, od pete do 15. godine. Posvetila sam je svojim sestrama, jer su i one dio ove knjige”, kazala je autorica. Ostala je vjerna ikavici koja se nekada, a danas još samo u tragovima, govorila na somborskim salašima. Ostala je vjerna i svom jednostavnom stilu pisanja koji čitatelju daje dojam da čitajući njenu knjigu zapravo slušaju priče svoje majke ušuškani pored paorske peći u jednoj zimskoj večeri.
„Katarina piše lagano, ali nije škrta u riječima. Sve opisano ima svoju dinamiku. Ovom knjigom Katarina želi sačuvati svoja sjećanja i na neki način predati ih novim generacijama. Ako budete pročitali ovu knjigu pričajte o njoj drugima, ali pričajte i svoje priče. Ovom knjigom Katarina je ispunila jednu slagalicu. Od materinskog govora kojim je pisala, do prikaza običaja, načina života. Zapisala je u pričama i neke pouke”, kazala je urednica knjige Katarina Čeliković.
Ilustracije za knjigu uradila je Cecilija Miler. 
„Naravno, prije ilustriranja morala sam pročitati Katarinine priče, a u njima sam prepoznala i svoje djetinjstvo. Prvo sam skicirala crteže i gledala da u te skice unesem dio onoga što je Katarina ispričala u svojim pričama. Drago mi je da sam i ja dio ove knjige i veselim se što ova knjiga kreće među čitatelje”, kazala je Miler, koja je uradila dvadesetak crteža.
Mala Katica predstavljena je u prepunoj maloj dvorani Hrvatskog doma u Somboru, a poslije predstavljanja gotovo svi nazočni otišli su kući sa svojim primjerkom knjige. 

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Obaveštenje o kolačićima