Uskoro besplatni doktorski studiji u RH za Hrvate iz Srbije

Objavljeno: 12.04.2011. Pregleda: 60

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata obavještava javnost da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske pozitivno odgovorilo na inicijativu za besplatne doktorske studije na sveučilištima u Republici Hrvatskoj za pripadnike hrvatske zajednice iz Vojvodine, odnosno Srbije. Držimo kako je riječ o velikom iskoraku kada je u pitanju djelatna pomoć Republike Hrvatske koja je usmjerena na konkretne potrebe ovdašnjih Hrvata.

Inicijativa je pokrenuta od strane Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata tijekom službenog posjeta ministra Radovana Fuchsa hrvatskoj zajednici u Vojvodini 21. prosinca 2010. godine, kada je dogovoreno da sa strane hrvatske nacionalne zajednice u Republici Srbiji nositelj inicijative bude Hrvatsko nacionalno vijeće, što je ono i prihvatilo te uputilo službenu zamolbu s pratećim obrazloženjem.

Temeljni cilj inicijative je da se omogući daljnji razvoj manjinske identitetske infrastrukture hrvatske zajednice u Srbiji kroz pomoć u osnaživanju kapaciteta i kadrovskog jačanja znanstvenog segmenta, napose kada je riječ o novim doktorima društvenih i humanističkih znanosti koje su od značaja za očuvanje i razvoj nacionalnog identiteta (povijest, povijest hrvatske književnosti, filologija, kulturologija, etnologija sociologija, i sl.).

knjige-studijNaime, u usporedbi s drugim manjinskim zajednicama u Vojvodini, situacija je u ovom području po Hrvate nepovoljnija, što je ponukalo Zavod da započne razgovore o organiziranom pristupu rješavanju toga pitanja, i to u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske i hrvatskim sveučilištima. Dobivanjem pozitivnog odgovora od strane Ministarstva, sa zadovoljstvom konstatiramo da je prvi korak na tome planu učinjen. Čvrsto vjerujemo da će se realiziranjem ove inicijative pridonijeti povećanju kompetentnosti i, više nego potrebnog, pomlađivanju znanstvene elite vojvođanskih Hrvata.

zavod-potpis.jpgIstičemo da je nositelj suradnje sa strane hrvatske zajednice iz Vojvodine Hrvatsko nacionalno vijeće, koji će raspisati javni natječaj s definiranim kriterijima za izbor kandidata, a jedan od ključnih uvjeta, osim prosjeka ocjena potrebnih za upis, bit će da kandidati žive i rade na teritoriju Srbije.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
Tomislav Žigmanov, ravnatelj

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini
  • Dvadeseta obljetnica Radio Marije u Srbiji
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima