Uskoro nova knjiga u izdanju ZKVH-a: Život i djelo Stanislava Prepreka

Objavljeno: 06.09.2012. Pregleda: 3

 

preperek-uskoroU povodu tridesetogodišnjice smrti hrvatskog skladatelja, književnika i kulturnog djelatnika, jedne od najmarkantnijih stvaralačkih osoba među Hrvatima u Srijemu u XX. stoljeću, uskoro će biti objavljena nova publikacija Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata - „Prognanik iz svijeta svjetlosti : život i djelo Stanislava Prepreka", koju je priredio Ivan Balenović.

Riječ je o knjizi u kojoj će biti objavljeno cjelokupno književno stvaralaštvo - poezija, proza i vlastita autobiografija, zatim donijet će popis njegovih glazbenih djela i spisa, prikaz Prepreka kao knjižničara, likovnjaka, učitelja, prevoditelja i antologičara. Na koncu bit će objavljena i bibliografija o Stanislavu Prepreku te kratki prikaz po godinama njegova života. Odlično priređenu knjigu prati i veliki broj ilustracija - od fotografija iz Preprekova života, zatim notni zapisi, rukopis pjesama, crteži...

Knjiga će biti objavljena u nakladi od 400 primjeraka, u biblioteci „Prinosi za istraživanje književne baštine", obima je 618 stranica. Uredio ju je Tomislav Žigmanov, likovnu opremu je uradio Darko Vuković, a tehnički uredio Vladimir Šimunović. Lektor je bio Zlatko Romić, a korektura je djelo Željke Zelić.

Knjiga će se po cijeni od 999,00 dinara moći kupiti u prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Harambašićeva ulica broj 14, Subotica, svakog radnog dana od 9 do 13 sati, a zainteresirani izvan Subotice, knjigu će moći naručiti putem telefona +381/24/535-533 ili elektroničkom poštom na adresu ured@zkvh.org.rs. U slučaju dostave knjige poštom, kupcu će se obračunati i troškovi otpreme.

stanislav preprekStanislav Preprek (Šid, 16. IV. 1900. - Petrovaradin, 13. II. 1982.), čiju tridesetogodišnjicu smrti ove godine obilježavamo, bio je skladatelj, književnik i kulturni djelatnik. Po profesiji je bio učitelj, a glazbu je učio kao autodidakt i privatno kod Vladimira Stahuljaka. Njegove skladbe - svjetovne i crkvene - ocijenjene su kao vrhunske i rado se izvode. Uz to, bio je orguljaš, zborovođa, melograf te pisac glazbenih studija i kritika. I njegovo književno djelo - doskora posve nepoznato - također krase visoke umjetničke vrijednosti i nesvakidašnji estetski dosezi. Sve to kandidira Stanislava Prepreka za najmarkantniju stvaralačku osobu među Hrvatima u Srijemu u XX. stoljeću.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Veliko prelo u Subotici
  • Predstavljanje monografije o Hrvatima u Banatu - u Opovu
  • Predstavljanje monografije o Hrvatima u Banatu - u Starčevu
  • Predstava Avaške godine u Narodnom kazalištu u Subotici
  • Prelo mladeži u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima