Video spotovi „Kraljica Bodroga“ promovirani u Monoštoru

Objavljeno: 07.09.2012. Pregleda: 0

snimanje_spota_bodrog-1Ranije najavljivani glazbeni materijal „Kraljica Bodroga" uobličen u video spotove, premijerno je promoviran 31. kolovoza 2012. godine, u TV dvorani Doma kulture u Monoštoru. Podsjetimo, nakon izdanog albuma s izvornim, pučkim šokačkim pjesmama koje se pjevaju u Bačkom Monoštoru „Kraljice Bodroga", skupina koja djeluje pri KUDH-u „Bodrog" radila je na snimanju video materijala za tri numere s ovog albuma, koji inače nosi naziv „Alaj piva Šokica". Album i spotovi realizirani su u produkciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, kao jedinstveni i izuzetno vrijedan biser kulturne baštine.

Snimljeni su spotovi za pjesme: „Dukatići", „Oj, suboto" i „Moja mama ćilim tka". Snimatelj je bio Zvonimir Sudarević, a majstor fotografije Augustin Juriga. Rad na terenu podrazumijevao je kadrove nastale u Etno-kući „Mali Bodrog", te okolici Monoštora, kao što su mostovi, pa čak i skela, pri vremenskim uvjetima koji bi se u najmanju ruku mogli nazvati tropskim.

Promocija je upriličena za sudionike projekta, članove KUDH-a i medije. Prije projekcije ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov osvrnuo se na realizaciju ovog projekta.

„U današnje vrijeme veoma je značajno imati spotove za pjesme, jer je to prijemčiviji način za približavanje ovih sadržaja svim uzrastima", kazao je on.

„Kraljicama Bodroga" poručio je da nastave s vrijednim radom i da u Zavodu imaju jaku podršku za svoje aktivnosti. Kao nešto što bi se trebalo realizirati što prije, a veoma je značajno, naveo je adekvatno predstavljanje u Zagrebu, odnosno cjelovečernji koncert, a na čijoj se organizaciji radi.

monostor-spotovi1Snimatelj i autor spotova Zvonimir Sudarević dobro je poznat kao „čovjek iza kamere". Među ostalima, bio je jedan od pokretača prvih televizijskih emisija na hrvatskom jeziku u Vojvodini. Veliki broj priloga, ali i kratkih filmova s temama iz života Hrvata u Vojvodini, doveli su ga i do Monoštora i „Kraljica Bodroga". Snimanje i rad s pjevačicama bili su mu, kako kaže, interesantni, pogotovu zbog činjenice da je ovo bio njegov prvi susret sa šokačkom kulturom. Tako je mnogo toga novoga saznao o običajima i načinu života Šokaca, kako danas, tako i stoljećima prije. Veoma ga se dojmila okolica Monoštora, koja je, po njegovu mišljenju, prosto morala biti zabilježena u spotovima.

„Spotovi vraćaju u neka davna vremena, a na svu sreću u Monoštoru to nije teško, s obzirom na očuvanost tradicije".

Ističe da je bilo lijepo i jednostavno raditi s ovim ženama, kako obično i jest u manjim mjestima, gdje su ljudi spontaniji i prirodniji.

monostor-spotovi2„Zadovoljan sam u konačnici, s obzirom na uvjete rada, jer je snimanje trajalo oko tri i pol sata po spotu, što je odista malo, ali takav tempo su diktirale temperature od preko 35 stupnjeva", kaže Sudarević.

Prikazani spotovi ispunili su očekivanja, kako sudionica, tako i gostiju skupa, što je potvrdio i gromoglasni pljesak.

Nakon promidžbe klipova, u Domu kulture poslužen je riblji paprikaš za goste i domaćine, a ovom prilikom prostor je bio ukrašen novim kulisama s monoštorskim motivima, koje je izradio priznati, a opet domaći umjetnik i slikar - Stipan Kovač Malanka.

Tekst: Zdenka Mitić
Fotografije: Augustin Juriga i Zdenka Mitić

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • 26. Izložba božićnjaka i predstavljanje monografije
  • Koncert klape Barun
  • Koncert velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec u Rumi
  • Božićni koncert u Monoštoru
  • Memento 2 - Godišnji koncert izvođačkog ansambla Bunjevačkog kola
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima