Uskoro prvi zidni kalendar profesionalnih hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini

Objavljeno: 06.12.2011. Pregleda: 1

Uz potporu Hrvatskoga nacionalnog vijeća i NIU „Hrvatska riječ", u produkciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, sredinom prosinca iz tiska će izaći kalendar za sljedeću, 2012. godinu. U izradi ovoga kalendara sudjelovali su uposlenici i vanjski suradnici Zavoda - povjesničar Mario Bara i dizajner Darko Vuković - dok je najveći dio fotografija osigurala NIU „Hrvatska riječ".

Atraktivno likovno opremljen, kalendar donosi kratke biografije i fotografije 12 glasovitih Hrvat(ic)a iz Vojvodine. Riječ je o nuklearnom fizičaru Gaji Alagi (Lemeš, 1924. - Zagreb, 1988.), glazbeniku i književniku Josipu Andriću (Bukin, 1894. - Zagreb, 1967.), piscu, naslovnom biskupu bosonskom i preporoditelju podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca Ivanu Antunoviću (Kunbaja, 1815. - Kalača, 1888.), prvoj akademski obrazovanoj slikarici u Subotici Jeleni Čović (Subotica, 1879. - Subotica, 1951.), kiparu Robertu Frangešu Mihanoviću (Srijemska Mitrovica, 1872. - Zagreb, 1940.), barunu i hrvatsko-slavonsko-dalmatinskom banu Josipu Jelačiću (Petrovaradin, 1801. - Zagreb, 1859.), književniku Antunu Gustavu Matošu (Tovarnik, 1873. - Zagreb, 1914.), nadbiskupu i kardinalu Josipu Mihaloviću (Torda, 1814. - Zagreb, 1891.), svećeniku i književniku Iliji Okrugiću Srijemcu (Srijemski Karlovci, 1827. - Petrovaradin, 1897.), skladatelju i književniku Stanislavu Prepreku (Šid, 1900. - Petrovaradin, 1982.), sportašu Đuri Stantiću (Subotica, 1878. - Subotica, 1918.) i književnici Mari Švel-Garmišek.

Riječ je o osobama koje su ostvarivale značajne uspjehe na osobnome i općem planu te davali važne prinose u brojnim segmentima društvenoga života - od bojnih polja i politike, preko religije i znanosti do umjetnosti i sporta. Međutim, o njihovim postignućima i djelima javnost danas gotovo ništa ne zna. U odabiru glasovitih Hrvat(ic)a u Vojvodini zastupljenih u ovome kalendaru vodilo se računa i o ravnomjernoj subetničkoj i teritorijalnoj zastupljenosti, pa su tako petoro pripadnici bunjevačkih Hrvata, troje je šokačkih Hrvata, a četvero pripadnici drugih Hrvata. Iz Bačke su četiri osobe, Srijema pet, iz Bačke i Srijema dvije, a iz Banata jedna.

U kalendaru će biti označeni svi blagdani i praznici koje se slave i obilježavaju u Srbiji i Hrvatskoj i, prvi puta, praznici hrvatske zajednice u Srbiji.

 

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Promocija knjige Ivana Tumbasa: Steščalo se… - Bikovo
  • 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - sveta misa
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna radionica
  • Najava: 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - akademija
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna izložba
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima