Uspješno završen međunarodni projekt ZKVH-a i Filozofskog fakulteta iz Osijeka

Objavljeno: 29.11.2022. Pregleda: 114

U prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) u Subotici 28. studenoga 2022. godine održan je sastanak partnera na prekograničnom projektu pod nazivom Nematerijalna kulturna baština Hrvata u Srbiji u funkciji razvoja i suradnje koji je financiran od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Republike Hrvatske, a ZKVH ga je proveo u partnerstvu s Filozofskim fakultetom iz Osijeka.

Ciljeve, rezultate i način realizacije projekta predstavila je koordinatorica projekta v. d. ravnateljice ZKVH-a Katarina Čeliković. Ona je, među ostalim, istaknula kako je projekt od prioritetne važnosti za Hrvate u Vojvodini, u Republici Srbiji jer se njime jača suradnja s Republikom Hrvatskom u ostvarivanju vlastitih razvojnih potencijala napose u kulturnom i društvenom životu. Važnost se ogleda u potrebi istraživanja i ukazivanja na zajedničke temelje nematerijalne kulturne baštine (NKB) Hrvata u Srbiji s matičnom domovinom. Ovim je projektom bilo važno istražiti, popisati, stručno obraditi i izraditi registar nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji (NKBHS) te ga promovirati među pripadnicima Hrvata u Srbiji i Hrvatskoj.

Jedan od prioriteta bilo je tehničko opremanje hrvatskih udruga kulture koje su nositelji određenih elemenata NKB-a Hrvata u Srbiji kako bi i nadalje mogle raditi na očuvanju nematerijalne kulturne baštine. Važno je bilo ojačati kulturni i narodni identitet te potaknuti kulturno-umjetnički amaterizam hrvatskih zajednica koje održavaju neko nematerijalno kulturno dobro. Tijekom realizacije projekta važno je bilo osnažiti i medijsku vidljivost hrvatske zajednice u Srbiji i Hrvatskoj, posebno u segmentu nematerijalne kulturne baštine.

Hrvati u Srbiji realizirali su ovim projektom registar Nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji u vidu tiskanog kataloga kao i njegove inačice na poddomeni mrežne stranice Zavoda https://www.zkvh.org.rs/katalog. Izložba je realizirana na panoima i u virtualnoj inačici na Youtube kanalu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Urađen je i promotivni film, koji je također dostupan na Youtube kanalu Zavoda. Donedavno ravnatelj ZKVH-a a sada ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov podsjetio je kako je ovaj projekt rezultat desetogodišnjeg planskog napora da se nematerijalna baština Hrvata učini živom, što je činjeno u suradnji s institucijama i pojedincima u Hrvatskoj.

Delegaciju iz Osijeka predvodio je dekan Filozofskog fakulteta u Osijeku izv. prof. dr. sc. Ivan Trojan koji je ovom prigodom izrazio zadovoljstvo završenim projektom i potvrdio ne samo dosadašnju već i buduću suradnju na očuvanju predstavljenog nematerijalnog kulturnog naslijeđa. Bogato naslijeđe Hrvata u Srbiji bit će tematizirano u okviru studija na Filozofskom fakultetu u Osijeku kako bismo znanošću jasno pokazali vrijednost ove baštine. Suradnja će se nastaviti i nakon ovoga projekta čiji završetak označava novi početak.

Sastanku je prisustvovao i voditelj Odjela za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture Hrvatske Mladen Kuhar koji je svojim dolaskom potvrdio potporu matične domovine u očuvanju nematerijalne baštine.

ZKVH

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima