Živa baština – izložba nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji

Objavljeno: 29.11.2022. Pregleda: 170

Reprezentativna izložba nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji pod nazivom Živa baština, koju je priredio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, otvorena je 28. studenoga 2022. godine u predvorju Gradske kuće u Subotici.

Putem plakata (koji sadrže fotografije i kraći tekst) prezentirana su 22 elementa nematerijalne baštine iz područja jezika, običaja, glazbe, plesa, tradicijskih umijeća i obrta. Među ostalim, predstavljeni su bunjevački i šokački govori bačkih Hrvata, Dužijanca, tamburaške praske, stvaralaštvo u tehnici slame, umijeće izrade šlinga, kraljci u Rumi, Veliko prelo u Subotici, bećarac, ophod betlemaša u Srijemu, Golubinačke mačkare, običaj tuta u Plavni, vinogradarski običaj proslave svetog Vinka (Vincencija) u Rumi, običaj zvonjenja za pokojnike u Surčinu, tradicijsko dvoglasno pjevanje šokačkih Hrvatica iz Monoštora, polivači, čuvari Isusova groba, duhovski ophod kraljica, Bunjevačko momačko kolo, priskakanje Ivanjske vatre, priprema kruha božićnjaka, umijeće izrade bunjevačkih i šokačkih papuča (papučoš)…

Iza projekta Živa baština i ove izložbe stoji tim ljudi koji je koordinirala stručna suradnica za projekte i programe, a sada i v. d. ravnateljice ZKVH-a Katarina Čeliković. Kako je istaknula, izložba je dio prekograničnog projekta pod nazivom Nematerijalna kulturna baština Hrvata u Srbiji u funkciji razvoja i suradnje koji je financiran od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Republike Hrvatske, a ZKVH ga je proveo u partnerstvu s Filozofskim fakultetom iz Osijeka. Ipak, kako je dodala, svemu ovomu prethodile su dugogodišnje aktivnosti u suradnji s Filozofskim fakultetom u Zagrebu, Odsjekom za kulturnu antropologiju i etnologiju, te drugim institucijama i pojedincima, u okviru kojih su provedena terenska istraživanja studenata te stručno obrađeni i u monografijama publicirani elementi baštine ovdašnjih Hrvata. Izložbu Živa baština prati i reprezentativni katalog (kao prvo izdanje u novopokrenutoj ediciji posvećenoj nematerijalnoj baštini), izrađena je i prezentacija ovih sadržaja na web adresi ZKVH-a na sljedećem linku: On line katalog Živa baština, a sačinjen je i promotivni film (prikazan na otvorenju izložbe) koji je sada dostupan na Youtube kanalu Zavoda na sljedećem linku: Živa baština – promo film, te virtualna inačica izložbe koja je također dostupna na sljedećem linku: Virtualna izložba – Živa baština.

Izložbu je otvorio voditelj Odjela za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture Hrvatske Mladen Kuhar koji je ukazao na važnost potpore stručnih i znanstvenih institucija lokalnim zajednicama s ciljem očuvanja nematerijalne baštine.

„Iskreno se nadam da će ova izložba biti dobra podloga za nastavak dosadašnje i početak nove suradnje i na regionalnoj, i na nacionalnoj a i na međunarodnoj razini. Gradeći kulturne mostove između lokalnih zajednica, a time i između lokalnih sredina, regija ali i država, nematerijalna baština ispunjava svoju ulogu povezujućeg faktora koji okuplja, koji obnavlja i koji podržava kulturni dijalog, koji ističe ono što je ljudima zajedničko i ono što je vrijedno truda da se očuva“, naveo je Kuhar.

Bivši ravnatelj ZKVH-a i aktualni ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov podsjetio je kako je ovaj projekt rezultat desetogodišnjeg planskog napora da se nematerijalna baština Hrvata učini živom.

„Mi znamo što je naše naslijeđe, radimo sve na tome da ono bude živo, nećemo ga se odreći bez obzira na izazove kao što su globalizacija ili odsustvo interesa i potpore za ove aktivnosti. Isto tako znamo da se dio naše kulturne baštine nastoji otuđiti različitim falsifikatima i preinakama, lažnim predstavljanjem, na što nećemo pristajati. Imamo snažne zaloge sačuvati našu tradiciju koja je višestoljetna kada su u pitanju sve subetničke skupine Hrvata u Vojvodini, imamo i bogate prakse s brojnim sudionicima. Na planu zaštite očekujemo partnerstvo institucija Republike Srbije, želimo da se u Nacionalni registar nematerijalne kulturne baštine uvedu one prakse koje odgovaraju standardima, želimo i dalje biti objekti podrške stručnih i državnih tijela Republike Hrvatske isto onako kao što Srbi u Hrvatskoj uživaju podršku i stručnih i državnih tijela Republike Srbije i da na taj način ono što činimo bude za dobro obiju zajednica i u funkciji normalizacije i otopljavanja odnosa“, kazao je Žigmanov.

Uime partnera iz Hrvatske na ovom projektu obratio se dekan Filozofskog fakulteta u Osijeku, izv. prof. dr. sc. Ivan Trojan a na otvorenju izložbe nazočna je bila i regionalna koordinatorica za nematerijalno kulturno naslijeđe za Vojvodinu dr. Tatjana Bugarski.

Također, otvorenju izložbe nazočili su i predstavnici hrvatske diplomacije, HNV-a, Pokrajinskog tajništva za kulturu i javno informiranje, Grada Subotice i NIU Hrvatska riječ.

Dio nematerijalne baštine iz više područja dočarali su uživo tamburaši HGU Festival bunjevački pisama u pratnji vokalnih solistica. Oni su izveli preljsku pismu Kolo igra tamburica svira i Bunjevačko momačko kolo.

Izvor: Hrvatska riječ (Davor Bašić Palković)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima