Održana V. Hrvatska književna Panonija u Budimpešti

Objavljeno: 29.11.2022. Pregleda: 74

U Budimpešti je 24. i 25. studenoga 2022. godine održana peta po redu Hrvatska književna Panonija koja je okupila sudionike iz Mađarske, Hrvatske, Austrije i Srbije te prvi puta i Bosne i Hercegovine (Budimpešte, Pečuha, Unde, Zagreba, Đakova, Siska, Županje, Bizovca, Orašja, Tomislavgrada, Livna, Pinkovca, Subotice…).

Okrugli stol

Manifestacija je imala bogat program. Okrugli stol ove godine bio je posvećen temi Hrvatska 'panonska' književnost u Hrvatskoj, Mađarskoj, Austriji, Srbiji i Bosni i Hercegovini – autori, časopisi, knjige i perspektive, a sudjelovali su Timea Šakan-Škrlin (Croatica, Budimpešta), Katarina Čeliković (Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica) Siniša Matasović (DHK, Ogranak sisačko-moslavački), Krešimir Tabak (Filozofski fakultet Mostar) i Robert Hajszan (Panonski institut, Pinkovac).

Katarina Čeliković istaknula je bogatstvo časopisne i knjižne produkcije vojvođanskih Hrvata, koja brojem naslova, knjiga i autora te pratećih manifestacija pokazuje kako i ta hrvatska zajednica ima što ponuditi ukupnoj hrvatskoj kulturi i književnosti. To pokazuje niz antologija i izbora iz djela tamošnjih autora, bilo da je riječ o jednom Vojislavu Sekelju ili antologiji manifestacije pučkog pjesništva Lira naiva. Posebno je istaknula raznovrsnost časopisnih izdanja, među kojima su i oni za djecu i mlade Hrcko i Kužiš te Nova riječ, koja svojim sadržajem daje relevantan prinos hrvatskoj časopisnoj sceni.

Književna čitanja

Priređen je i program Milkina kuća na kraju posvećen Iliji Okrugiću Srijemcu (1827. – 1897.) prigodom 125. godina od smrti toga velikana. Tamburaši Srednje strukovne škola Antuna Horvata, pod vodstvom Darija Kusture, izveli su dvije poznate Okrugićeve pjesme.

U sklopu programa Književna riječ hrvatsko-panonska publika je čula čitanja hrvatskih autora iz Hrvatske, Mađarske, Austrije, Srbije, Bosne i Hercegovine. Svoje su književne radove pročitali Darko Baštovanović (Subotica), Josipa Dević (Subotica), Božica Brkan (Zagreb), Brankica Bošnjak (Bizovac), Paula Ćaćić (Županja), Ivana Ćurić (Tomislavgrad), Robert Hajszan (Pinkovac), Marija Huljev (Unde), Siniša Matasović (Sisak), Joso Živković (Orašje), Marko Matolić (Orašje), Mirko Ćurić (Đakovo) i Katarina Čeliković (Subotica).

Program je nastavljen u petak, 25. Studenoga, u HOŠIG-u (Hrvatski vrtić, osnovna škola, gimnazija i đački dom) u Budimpešti gdje su se uključili sa svojim projektom financiranim od Ministarstva znanosti i obrazovanja: Srednjoeuropsko kulturalno povezivanje – posveta Vjeri Biller (1903. – 1940.) i Sofiji Haibel (1763. – 1840.). Održane su kreativne radionice učenika HOŠIG-a i Srednje strukovne škole Gastronomske radionice i kušanje panonskih jela i kolača, a književni program nastavljen je uvodnom prezentacijom o budimpeštanskim danima i umjetničkim tragovima slikarice Vjere Biller.

Uslijedio je program Hrvatski pjesnički velikani. Prvi među predstavljenima bio je Antun Gustav Matoš – uoči 150. rođendana. Prikazan je dokumentarni film: Antun Gustav Matoš: Josipu Jurju I. kralju naših svih ideala (u produkciji 6. Matoševih dana, DHK i ZKVH, Osijek/Subotica  2022.), scenarista Mirka Ćurića i redatelja Mihaela Kelbasa.

Ipak, posebnu pozornost privukao je posljednji program manifestacije u kojem su Đuro Vidmarović i Božica Brkan predstavili monografiju Josip Gujaš Đuretin: Mene su ljepote ostavile o velikom hrvatskom pjesniku iz Mađarske, koji je bio i dugogodišnji profesor škole u kojoj je održan program.

Priređena je i izložba ilustracija za slikovnice Đure Frankovića, Mirka Ćurića i Ivane Ćurić naslovljena U svijetu panonskih bajki.

Program je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Grada Đakova.

Izvor: Hrvatska riječ

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Noć muzeja u Tavankutu
  • Noć muzeja u HKC Bunjevačko kolo
  • Noć muzeja u Zavodu - izložba posvećena Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • Izložba slika s umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima