Zajednički koncert pet nacionalnih zajednica u Novom Sadu

Objavljeno: 19.08.2022. Pregleda: 100

Koncert ansambala tradicionalne glazbe pet nacionalnih zajednica Cvijet raznolikosti održan je 16. kolovoza 2022. godine, s početkom u simboličnih 20.22 minuta u Srpskom narodnom pozorištu, na sceni Pera Dobrinović u okviru programa Novi Sad – Europska prijestolnica kulture i programskog luka Dunavsko more.

Koncert su obogatili zvuci Narodnog orkestra Rumunja iz Vojvodine, Komornog gudačkog orkestra Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, Orkestra Juhász, Kulturno-umjetničkog društva Petro Kuzmjak, dok je hrvatsku zajednicu predstavila Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama s vokalnom solisticom Marijom Kovač koja je otpjevala pjesme Bunjevka sam to mi je i dika, Lijepo ti je u našemu Srijemu i Oko moje plavo i garavo.

Urednik glazbene produkcije Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) Vojislav Temunović naveo je kako su sa solisticom Marijom Kovač napravili splet melodija: jedne bačko-bunjevačke, jedne srijemske i jedne šokačke te istakao značaj ovakvih manifestacija.

„Ovakav program za nas predstavlja jedno novo iskustvo. Lijepo je upoznati kako druge nacionalne manjine sviraju, čuti njihovu vrstu glazbe, kao i oni našu. Glazba je univerzalni jezik u kom se svi vrlo dobro razumijemo. Na probama je funkcioniralo sve vrlo dobro, bez obzira na to tko kojim jezikom govori, jer glazba je jedan jezik“, rekao je Temunović.

Izvrsna suradnja manjinskih Zavoda za kulturu

Menadžerica kulturnih aktivnosti u ZKVH-u Katarina Čeliković naglasila je kako koncert pet manjinskih Zavoda za kulturu svjedoči jednoj izvrsnoj suradnji.

„Večerašnji koncert je jedinstven jer pokazuje bogatstvo, ne samo naroda i kulture, nego i zajedništva ljudi koji ovdje žive. Novi Sad je danas srce Vojvodine, a mi kao Vojvođani pokazujemo jednu širinu. Na našem horizontu zapravo cvjetaju cvjetovi različitih boja i zato je ovaj cvijet raznolikosti posebno važan za nas. Danas se prikazujemo u svoj šarenolikosti, i mi sami kao hrvatska zajednica, ali sudjelujemo i upravo s onima s kojima se možda jezikom ne razumijemo, međutim, kultura prelazi sve granice, a glazba je u tome vrhunac“, istaknula je Katarina Čeliković.

Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov ocijenio je kako su interkulturalne priredbe ove vrste veoma važne te kako je spremnost hrvatske zajednice na suradnju uvijek postojala jer, kako je naveo, možemo učiti upravo jedni od drugih.

„Kulturni prostor hrvatske zajednice u Vojvodini je izuzetno bogat, kvalitetan, a ovo su prilike da dio onoga što radimo prezentiramo i rado to činimo zajedno s drugim nacionalnim zajednicama. Kada je u pitanju umjetnost i stvaralaštvo, ovakvi susreti obogaćuju i rado smo se odazvali ovoj inicijativi. Mislim da bi Zavodi za kulturu nacionalnih manjina trebali biti promotori ovakvih interkulturalnih veza; da budemo ono što je značajka Vojvodine, a to je multietnička regija u kojoj su interkulturalne veze i sadržaji i više nego dobrodošli i da u praksi to i pokazujemo“, naveo je Žigmanov.

Most kulture i zajedništva

Pomoćnik gradonačelnika Grada Novog Sada Aleksandar Petrović naglasio je kako Novi Sad stoljećima skladno živi s nacionalnim zajednicama te kako ovakve manifestacije na pravi način obogaćuju godinu u kojoj Novi Sad nosi titulu Europske prijestolnice kulture.

„Večeras će pet nacionalnih zajednica predstaviti sav kolorit, talent, spektakl na glazbenim instrumentima i predstavit će podneblje i kulturu kojoj pripadaju i sav autohtoni štimung kojim raspolažu. Novi Sad je multikulturalan grad, pravi primjer jednog suživota. Ova manifestacija i druge slične njoj su ono najljepše što razgaljuje srce, dušu i sva čula. Želim da ovaj most kulture, prije svega zahvaljujući Fondaciji Novi Sad 2022 – Europska prijestolnica kulture koja je u već prebogat koloritni program uvrstila i ovu manifestaciju, bude čvrst, postojan i stamen, kao što je i suživot svih nas“, zaključio je Petrović.

Nositelj projekta je Zavod za kulturu vojvođanskih Rumunja, dok su partneri Zavodi za kulturu vojvođanskih Rusina, Slovaka, Mađara i Hrvata. Koordinator Cvijeta raznolikosti Mirća Lelea istaknuo je kako nacionalne zajednice trebaju biti ujedinjene u brojnim temama, pogotovo u umjetnosti.

„Ova manifestacija je zapravo naša Vojvodina u kojoj nije važno jesi li Rumunj, Slovak, Rusin, Hrvat, Mađar, Srbin…, to su dokazali i ovi momci koji su se u posljednjih nekoliko mjeseci mnogo trudili da organiziramo ovaj događaj. Mislim da odavno, možda i desetljećima, nismo imali ni u Novom Sadu ni u Vojvodini koncert koji se odvija na pet jezika i koji spaja više od pet kultura i nacionalnih zajednica. Ovo je veoma važan projekt koji se treba nastaviti u ovom smjeru jer je interkulturalnost ono što Vojvodini treba vratiti kako se nacionalne zajednice ne bi zatvarale svaka sa svojim aktivnostima. Veoma je važna suradnja i da sve nacionalne zajednice budu zajedno, bez obzira na razlike“, naveo je Lelea.

Izvor: FB stranica Hrvatska riječ (Kristina Ivković Ivandekić)

Foto: Hrvatska riječ

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima