13. Šokačka rič u Vinkovcima – „Veliki dukat“ u ruke Tomislavu Žigmanovu

Objavljeno: 10.11.2015. Pregleda: 60

Nagrada T Zigmanov 2U organizaciji Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima je 6. studenoga 2015. godine održana 13. Šokačka rič o čuvanju, njegovanju i proučavanju slavonskog dijalekta. Predsjednik ZAKUD-a Andrija Matić istaknuo je da je cilj skupa znanstveno verificirati šokačku kulturu, kako tradicijska kultura i slavonski dijalekt ne bi ostali sačuvani samo za svečane prigode i tradicijske manifestacije.

„Ono što je posebno ove godine je središnja tema Staroštokavština i novoštokavština. Smisao Šokačke riči je uvažavati cjelokupnu zbilju hrvatskog jezika. Čini mi se da je na terenu poprilično nejasno što znači novoštokavština i staroštokavština. Kako smo prije 13 godina pojasnili što je slavonski dijalekt, te kako se nositi s izumiranjem i kako ga inkorporirati u suvremene oblike izražavanja, učinilo se potrebnim razjasniti što je staroštokavština, a što novoštokavština. Staroštokavština su šokački govori, a novoštokavštinu čine uz ostalo i bunjevački govori. Ono što im je zajedničko je štokavska ikavica, spona između nove i stare štokavštine“, istaknula je autorica projekta, dr. sc. Anica Bilić iz vinkovačkog Centra za znanstveni rad HAZU.

Manifestacija je počela predstavljanjem Zbornika radova, nakon čega je uslijedio znanstveni skup Slavonski dijalekt, čiji su sudionici raspravljali i o slavonskom dijalektu u nastavi, književnosti i medijima te o njegovoj povezanosti s onomastikom, o slavonskim poddijalektima te tradicijskom leksiku u slavonskom dijalektu.

Nakon znanstvenog skupa, dodijeljen je Veliki dukat Tomislavu Žigmanovu iz Tavankuta, publicistu i ravnatelju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, te nedavno izabranom predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Manifestacija je završila Štokavčićima, mladim baštinicima i promicateljima slavonskog dijalekta iz desetak osnovnih škola s vinkovačkoga i županjskog područja te iz Strizivojne.

Žigmanov i Balažev na skupu u Osijeku

Na 2. interdisciplinarnom znanstvenom skupu s međunarodnim sudjelovanjem Knjižna baština danas, održanom u Osijeku 6. i 7. studenoga 2015. godine, sudjelovali su i publicist i ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov (Novoštokavska i staroštokavska ikavica u književnosti vojvođanskih Hrvata), te profesorica hrvatske književnosti i diplomirana književna komparatistica Marina Balažev (Toponimi u Beregu). Skup su organizirali Odjel za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku, Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Osijeku, Umjetnička akademija, Muzej Slavonije i GISKO.

Izvor: Glas Slavonije

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje knjige poezije MAGMA Nevene Mlinko
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima