20. dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova (5. – 8. X. 2021.)

Objavljeno: 13.09.2021. Pregleda: 31

pripovijetke 2 bv naslovnicaOrganizacijski odbor 20. po redu Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova ovogodišnju manifestaciju drugu godinu zaredom priprema uz brojna pitanja i prepreke vezane uz epidemiološke mjere zaštite od širenja zaraze koronavirusa. Više će programa biti priređeno, ali se oni planiranju dvojako – uz poštivanje mjera susreti „uživo“ i virtualnu varijantu. Priredbe u okviru ove manifestacije održat će se u Subotici, Novom Sadu i Sonti.

Dane HKR-a će otvoriti Književni salon u utorak, 5. listopada u Gradskoj knjižnici u Novom Sadu, dok će se popularni program pod nazivom Narodna književnost u školi u vidu sata hrvatskog jezika ove godine održati u srijedu 6. listopada u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ u Sonti. Za učenike, osnovnih i srednjih škola, pripremljen je vrlo zanimljiv program koji će moći vidjeti na YouTube kanalu Hrvatske čitaonice. Ovaj je program tematski posvećen 100. obljetnici rođenja književnika i skladatelja Pavla Bačića te će tim povodom za učenike biti prikazano koncertno čitanje komada Mala Vesna u izvedbi studenata glume Umjetničke akademije u Osijeku.

zbornik radova 2020 naslovnica

Znanstveno-stručni skup planiran je za petak, 8. listopada u Gradskoj knjižnici Subotica na kojem će teme biti posvećene književno-jezičnoj te kulturno-povijesnoj baštini i suvremenim kulturnim praksama i diskursima. Način održavanja skupa ovisit će i epidemiološkoj situaciji te će organizatori biti spremni i za online oblik.

Izložba i književne nagrade

U povodu značajnog jubileja, a u okviru projekta Godine novog preporoda u Predvorju Gradske kuće u Subotici, 8. listopada s početkom u 19 sati bit će otvorena izložba 150 godina Bunjevačkih i Šokačkih Novina i Vile.

Na ovogodišnjoj multimedijalnoj večeri, nakon otvorenja izložbe, u petak 8. listopada u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, bit će uručene i književne nagrade. Hrvatska čitaonica Subotica dodijelit će nagradu za životno djelo pjesniku i knjižničaru Lazaru Franciškoviću, dok će Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata uručiti nagrade „Emerik Pavić“ za najbolju knjigu tiskanu u 2020. godini te „Iso Velikanović“ za najbolje prozno djelo u razdoblju 2018. – 2020.

Program će imati i svoj slavljenički dio povodom dva desetljeća održavanja ove manifestacije u kojem će nastupiti recitatori i glazbenici.

Novi naslovi

Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova donose dva nova naslova: objavljuje se zbornik radova s prošlogodišnjeg Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa 2020. – „Čitanjem do uključenosti“ te Pripovi(je)tke 2, peta knjiga u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova.

Uz Hrvatsku čitaonicu Subotica suorganizatori najveće književne manifestacije su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Gradska knjižnica Subotica uz potporu Hrvatskoga nacionalnog vijeća.

Manifestaciju su podržali: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 27. Izložba božićnjaka u Subotici
  • Humanitarni tamburaški koncert
  • Proslava praznika hrvatske zajednice – Dan izbora I. saziva HNV-a
  • Marko Žigmanović - Ostale su pisme Olivera Dragojevića
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima