Akademik Ivan Gutman u posjetu Zavodu

Objavljeno: 30.09.2009. Pregleda: 80

Prigodom svog redovitog posjeta zavičaju, akademik Ivan Gutman, rođen u Somboru, posjetio je i Suboticu. U utorak, 22. listopada održao je popularno predavanje učenicima OŠ „Matko Vuković" u Subotici, a potom je posjetio i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov izrazio je svoje zadovoljstvo zbog dolaska akademika Gutmana u Suboticu i predstavio rad i ustrojstvo prve profesionalne institucije Hrvata u kulturi. Bilo je riječi o mogućoj suradnji akademika Gutmana u određenim programskim aktivnostima Zavoda.

Akademik Ivan Gutman  je redoviti profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu, a redoviti član SANU postao je 1997. s pedeset godina. Član je Međunarodne akademije matematičke kemije i ruske Akademije nelinearnih znanosti u Moskvi. Objavio je više od 1000 radova i najcitiraniji je znanstvenik u Srbiji. Rođen je u Somboru, Prirodno-matematički fakultet je završio u Beogradu, doktorirao je 1973. godine, a akademik postaje 1988. godine.

Prof. dr. Gutman je i suradnik na izradi Leksikona podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca.

Sakralni objekti Bačka

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dvadeseta obljetnica Radio Marije u Srbiji
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima