Blagdan sv. Lovre u Sonti

Objavljeno: 29.08.2017. Pregleda: 53

Blagdan sv. Lovre u Sonti sl.1Blagdan sv. Lovre, nebeskog zaštitnika župe u Sonti, obilježen je u duhu tradicije mještana, starije od dva stoljeća. Euharistijskom slavlju u crkvi koja nosi njegovo ime, na blagdan sela, 10. kolovoza 2017., prisustvovao je veliki broj vjernika. Euharistiju je predslavio vlč. Patrik Tvorek, a suslavilo je deset svećenika Subotičke biskupije, uz sonćanskog župnika vlč. Josipa Kujundžića i karmelićanina rodom iz Sonte o. Matu Miloša.

Nadahnuto su pjevali članovi dječjeg župnog zbora, uz pratnju orguljašice Klaudije Lukić. Kirbaj je civilno obilježen u prvu nedjelju poslije blagdana sv. Lovre. I ove godine rodno selo su pohodili mnogi Blagdan sv. Lovre u Sonti sl.2Sonćani, danas razasuti po svim stranama svijeta. Rijetke su bile kuće bez gostiju, pa se na taj dan u selu broj žitelja skoro podvostručio. Najagilniji u slavlju bili su najmlađi. Ni osjetno zahlađenje uz pokoju kap kiše nije ih omelo u pohodu na vašar s vrteškama, tezgama s igračkama, jahanju ponija i konzumaciji sladoleda – vunice.

U večernjim satima, u crkvi sv. Lovre priređeno je predstavljanje knjige o. Ante Stantića Otajstvom Isusova djetinjstva do mistike – Ulomci iz pisane riječi o. Gerarda Tome Stantića. Knjiga je objavljena u sunakladi Katoličkog društva Ivan Antunović iz Subotice i Karmelskih izdanja iz Zagreba. O knjizi su govorili o. Mato Miloš, OCD i urednica knjige Katarina Čeliković, a o osjećajima vjernika, vezanim uz o. Gerarda sonćanska književnica Ruža Silađev. Uz pratnju Klaudije Lukić na klavijaturama pjevao je župni dječji pjevački zbor, pod ravnanjem Emine Lukić.

 

Izvor: Hrvatska riječ (I. Andrašić)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima