Božićni koncert u crkvi sv. Jurja u Petrovaradinu

Objavljeno: 05.01.2022. Pregleda: 38

Božićni koncerti koje priređuje HKPD Jelačić iz Petrovaradina uvijek su nadopuna božićne radosti, a priređeni u autentičnim prostorima petrovaradinskih crkava postaju pravo blagdansko blago i dragocjen dar publici. Nekada su, kako je u pozdravu na početku ovogodišnjega koncerta, održanog 28. prosinca 2021. u crkvi sv. Jurja na Petrovaradinskoj tvrđavi, rekao župnik i petrovaradinski dekan preč. Marko Loš bili priređivani na ili oko blagdana Tri kralja, no čini se da je ustaljeni raspored po kojem se odvijaju između Božića i Nove godine prikladniji.
Pozornost mnogobrojne publike, koja je nanovo došla iz svih mjesta u fruškogorskom Podunavlju gdje žive Hrvati (uz njihove goste) i ove su godine privukle, kako stare petrovaradinske božićne pjesme tako i hrvatska narodna „klasika“ božićnoga vremena, no i suvremeniji napjevi. Njih su prvo izveli članovi mješovitog zbora Župe Presvetog Trojstva iz Srijemskih Karlovaca, kojima je ravnala Vlasta Malešević. U izvedbi Tihe noći pridružile su im se Ivana i Sara Petrović, koje redovito iz Karlovaca dolaze na Petrovaradionicu. Za klavijaturom je bio Zvonko Tadić.
Svoj nastup mješoviti zbor Jelačića započeo je polifonim pjevanjem Pristupite, vjerni, u kojem je solistički dio brilijantno otpjevao Miroslav Klašnja. Uslijedile su tradicionalne hrvatske božićne popijevke, a završetak je bila skladba Kog ste vidjeli, pastiri iz glazbene baštine Starog Grada na Hvaru. Za klavijaturom je bila Milica Keča, a zborom je, kao i uvijek, ravnala Vesna Kesić Krsmanović.
Koncetru su nazočili i predstavnci hrvatske diplomacije u Srbiji, Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, kao i druge dvije hrvatske udruge iz Novog Sada: Hrvatskog kulturnog centra i HKPD-a Stanislav Preprek.

Izvor: Hrvatska riječ (M. T.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
  • Australski film Countryman (Zemljak) u art kinu Lifka
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima