„Bunjevački put križa“ u Zagrebu

Objavljeno: 10.05.2019. Pregleda: 0

Bunjevački put križaSvečanosti Pasionske baštine u Zagrebu, 28. po redu, održane su od 6. do 17. travnja 2019. godine, a u bogatome programu sudjelovali su i vojvođanski Hrvati. Njihova pasionska baština predstavljena je već prvoga dana manifestacije. Naime, svečano otvorenje Pasionske baštine upriličeno je 6. travnja, u zagrebačkome Muzeju Mimara. Osim što su mogli prisustvovati otvorenju izložbe Karin Grenc – Leila Michieli Vojvoda pod nazivom O Isuse izranjeni, mnogobrojni posjetitelji imali su priliku čuti i glazbeno-literarni dio programa pod nazivom Bunjevački put križa – pasionska baština bačkih Hrvata.

 

 

Foto: facebook stranica HKC Bunjevačko kolo

Ženska pjevačka skupina Prelje Hrvatskoga kulturnoga centra Bunjevačko kolo Subotica pod vodstvom Senke Horvat u okviru svoga nastupa izvela je stare korizmene napjeve i to uz tekst iz knjige Tomislava Žigmanova Bunjevački put križa: Za osobnu pobožnost virujućeg svita. Dijelove navedenoga teksta koji je pisan na bunjevačkoj ikavici govorio je Lazar Cvijin. Spomenute korizmene napjeve je, po sjećanju zapisala Đula Milodanović, a notirao je Vojislav Temunović.
Otvorenju manifestacije nazočili su, između ostalih, i predstavnici državnih tijela Hrvatske, Grada Zagreba, Katoličke crkve te brojni uglednici iz svijeta umjetnosti, kulture i obrazovanja.
No, to nije bilo sve. Vojvođanski Hrvati predstavili su se i dva dana kasnije. Naime, ženska pjevačka skupina Udruge građana Tragovi Šokaca iz Bača pjevala je korizmene napjeve iz Bača 8. travnja, u bazilici Srca Isusova u Zagrebu a u programu pod nazivom Jadna staza Adamova. Ova je skupina nastupila i u nedjelju, 24. ožujka, u svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu u istoimenome programu.
Programi Pasionske baštine održavaju se pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba.

Izvor: Hrvatska riječ (I. Andrić Penava)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Dužijanca u Bajmaku - Dužijanca 2022
  • XXXVII. Saziv prve kolonije naive u tehnici slame
  • I Hrvatica iz Srbije u izboru za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2022
  • Međunarodni marijanski pučki festival
Pogledajte sve