Časopis „Nova riječ“ predstavljen u Surčinu

Objavljeno: 19.06.2020. Pregleda: 43

Surcin pjesnici i publika mPrva manifestacija nakon ukidanja izvanrednog stanja u prostoru Hrvatske čitaonice Fischer u Surčinu okupila je 18. lipnja 2020. godine ljubitelje poezije i književnosti u širem smislu. Bila je ovo prilika za predstavljanje Časopisa za književnost i umjetnost Nova riječ, dvobroja za 2019. godinu, koji je do sada predstavljen na sajmovima knjiga u Novom Sadu i Beogradu.

Hrvatska čitaonica Fischer je iskoristila ovaj susret za podsjećanje na prvog župnika Petra Fischera, po kome Hrvatska čitaonica nosi ime, a koji je rođen 26. lipnja 1912. godine, kako je u uvodu rekla predsjednica Katica Naglić. O svom prvom župniku i naslovniku udruge govorila je voditeljica literarne sekcije Irena Obradović a prema pisanju sadašnjeg župnika vlč. Marka Kljajića.

U ime nakladnika časopisa na predstavljanju su bili ravnatelj NIU Hrvatska riječ Ivan Ušumović i stručna suradnica u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata te izvršna urednica časopisa Katarina Čeliković koja je potom i vodila program. Prenoseći riječi pozdrava glavnog i odgovornog urednika i ravnatelja Zavoda Tomislava Žigmanova, Katarina Čeliković je pozvala prisutne na suradnju u časopisu, kako u pisanju vlastitih književnih radova, tako i u predstavljanju književne baštine ovoga prostora. Nakon predstavljanja sadržaja, naglasak je stavljen na prvi blok Beogradski krug hrvatskih pjesnika u kojem je voditeljica predstavila pjesnike, njihov dosadašnji pjesnički prinos, a potom su se predstavili i svi zastupljeni pjesnici u ovoj cjelini. Predstavili su se Marko Kljajić, župnik u Surčinu, Ljiljana Crnić iz Beograda, Miroslav Pendelj iz Surčina, Danijela Lukinović iz Zemuna, Ivan Sokač iz Beograda, Marija Brzić iz Surčina i Zvonimir Vuk iz Zemuna. Svojevrsna pjesnička panorama kruga beogradskih pjesnika pokazala je raznovrsne poetike kako iskusnih i afirmiranih pjesnika tako i onih koji su zakoračili u svijet lirike.

Predstavljanje časopisa je završilo potpisivanjem časopisa te su prisutni ponijeli časopis s potpisima sedmero pjesnika, a dobro raspoloženje produžilo se i kasnije, što je postalo uobičajeno u ovoj hrvatskoj srijemskoj udruzi.

ZKVH

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima