Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini 2019.

Objavljeno: 27.08.2019. Pregleda: 36

najava ciklusa hrv filma Duzijanca 1Ovogodišnji Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini počinje projekcijom dokumentarnog filma „Dužijanca“ redatelja Branka Ištvančića na Etno salašu Balažević u Tavankutu u nedjelju, 1. rujna (septembra) 2019. u 20 sati, u povodu Dana Grada Subotice. Ulaz je besplatan.

Dokumentarni film „Dužijanca“ u režiji Branka Ištvančića snimala je tijekom 2017. godine ekipa HRT-a u Subotici, sve događaje počevši od Blagoslova žita, Natjecanja risara i centralne proslave Dužijance.

Film u trajanju od 50 minuta donosi priču o nastanku Dužijance, njenom razvitku, opstanku i organiziranju kao obiteljske proslave i kao javne crkvene i gradske manifestacije.

Odlukom međunarodnog žirija 21. Međunarodnog festivala turističkog filma ITF'CRO dokumentarni film „Dužijanca“ proglašen je najboljim filmom u kategoriji do 60 minuta. Diploma za nagrađeni film na 21. - ITF'CRO 2018 festivalu uručena je na ceremoniji završne večeri priredbe u Solinu 9. studenog 2018., a na istoj svečanosti nagradu Golden Interstas dobili su i predstavnici Udruge bačkih Hrvata „Dužijanca“ iz Subotice.

Film "Dužijanca" premijerno je emitiran u programu HTV-a u dva dijela, 2. i 9. kolovoza 2018. godine.

Redatelj filma je Branko Ištvančić koji uz autora teksta Alekseja Pavlovskog potpisuje scenarij. Glavni snimatelj je Ivan Kovač, a ostali su Dražen Lipka, Ivan Brezovec, Damjan Petrović. Novije arhivske materijale snimili su Zvonimir Sudarević i Marin Piuković. Snimatelji tona su Mladen Šiklić i Krunoslav Ljubanović. Rasvjetu potpisuju Ljudevit Fištrić, Zoran Pisačić, Vedran Živičnjak. Montažer je Filip Karabelj, a autor glazbe Pere Ištvančić. Tekst je čitao Drago Celizić. Kolorist je Bogdan Tankosić. Tonsku obradu potpisuje Krešimir Šušljek. Tajnica režije je Žaklina Komljen. Producenti su Mate Letica i Stjepan Erić. Urednik Aleksej Pavlovsky.

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, u suradnji s HKPD-om „Matija Gubec“ iz Tavankuta i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih redatelja i Ministarstva vanjskih poslova RH.

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert Veseli se, o Marijo
  • Dužijanca malenih - prvi dan
  • Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec iz Rume
  • Dužijanca malenih - drugi dan
  • XXIX. Festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima