Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini: Goli otok

Objavljeno: 09.11.2022. Pregleda: 211

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u petak 18. studenoga 2022. u Art kinu Lifka u Subotici, s početkom u 18 sati. Na programu je dokumentarni film Goli otok redatelja Darka Bavoljka.

Film Goli otok tematizira logor na istoimenom otoku na Hrvatskom primorju za vrijeme trajanja sukoba Tito–Staljin od 1949. do 1955. godine. Rekonstrukcija života u logoru i metoda političkog preodgoja tzv. informbiroovaca, temelji se na svjedočanstvu logoraša Alfreda Pala dok riječ Udbinog generala Jove Kapičića daje Udbin pogled na logiku i motive stvaranja Golog otoka. Film donosi na svjetlo dana i niz neobjavljenih dokumenata jugoslavenskih tajnih službi koja rasvjetljavaju posljedice sukoba Tito–Staljin po uhićene informbiroovce. Tendencija filma je prikazati Goli otok iz više kutova i smjestiti ga u tadašnji vremenski, politički i ideološki kontekst.

Film je prikazan u natjecateljskom programu dokumentarnog filma na Zagreb film festivalu 2012. godine.

Nakon filma razgovor s autorom će voditi Petar Bujas, profesor predmeta Povijest pakla na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Ulaz je slobodan.

Program se održava u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana u suradnji s Art kinom Lifka u Subotici i Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata a uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra u okviru programa međunarodne suradnje.

O autoru

Darko Bavoljak rođen je  1961 g. u Zagrebu. Završio je studij snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Nakon studija kratko vrijeme radi kao snimatelj dokumentarnih i kratkih igranih filmova, a posljednjih godina se bavi fotografijom, filmom, konceptualnom umjetnošću i kustoskim koncepcijama. Izlaže na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima