Čitateljska radionica u HKC-u „Bunjevačko kolo“ u Subotici

Objavljeno: 05.01.2022. Pregleda: 33

Dobra priča ne daje samo odgovore, ona postavlja i dobra pitanja. Tako bi mogao glasiti zaključak održane čitateljske radionice koju je organizirao Književno-teatarski kružok HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice, koncem prosinca 2021. godine. Na radionici, koju je vodila profesorica jezika i književnosti Klara Dulić Ševčić predstavljena je, a potom i analizirana knjiga Poštovani kukci i druge jezive priče suvremene hrvatske spisateljice Maše Kolanović. U pitanju je zbirka koja je nagrađena Nagradom Europske unije za književnost 2020. godine.
Čitajući pojedine priče iz zbirke, s knjigom su nam upoznali članovi Književno-teatarskog kružoka Kola – Zoltan Sič i Nevena Mlinko, što je bilo polazište za razgovor o dojmovima i temama iz ovog djela.
„Teme kojima se autorica bavi su suvremene: bavi se tranzicijskim post-socijalističkim društvom, zapravo našom svakodnevicom, s fokusom na sablasni višak materijalnoga u našim životima. Tako su i kukci iz naslova zapravo kupci. Na radionici smo govorili o tome koja je razlika između kukca i kupca, čime smo sve bombardirani s bilboarda i iz medija, što sve moramo ili uopće ne moramo činiti da bismo bili prihvaćeni i cijenjeni u društvu. Polaznici su imali prilike iznijeti svoje mišljenje i stavove, sudjelovali su i to je upravo ono što smo htjeli postići“, kaže Klara Dulić Ševčić.

Čitateljska radionica je program koji do sada nije održavan u HKC-u. Osmislile su ga profesorica Dulić Ševčić i voditeljica KTK-a Nevena Mlinko.
„Htjele smo da to bude nešto opušteno, čak i fluidno, bez čvršćeg koncepta. Tako da publika nema dojam da sluša neko izlaganje već da ima svu slobodu kominucirati s voditeljem i drugim polaznicima“, kaže Dulić Ševčić.
Kako je na kraju istaknuto, postoji mogućnost da radionica postane redoviti dio programa u HKC-u, okupljajući ljubitelje pisane riječi voljne još dublje zaroniti u književne tekstove.

Izvor: Hrvatska riječ D. B. P.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima