7. Dani Antuna Gustava Matoša u Kaćmaru

Objavljeno: 24.02.2023. Pregleda: 162

Jedan od najvećih hrvatskih književnika Antun Gustav Matoš (1873. – 1914.) dijelom svojeg obiteljskog stabla vezan je za mjesto Kaćmar u Mađarskoj, u kojem je rođen njegov djed Grgur. Po toj liniji Matoš pripada bunjevačkom rodu, što je i javno isticao navodeći da je Bunjevac porijeklom, Srijemac rodom, a Zagrepčanin odgojem. Upravo stoga, u Kaćmaru su započeli ovogodišnji Dani Antuna Gustava Matoša, koji su posvećeni velikom jubiljeju – 150. obljetnici rođenja ovoga književnika.

Okupivši sudionike iz Mađarske, Hrvatske i Srbije, program je započeo polaganjem vijenca na spomen-ploču Antuna Gustava Matoša koja je podignuta 2003. u zgradi nekadašnje Bunjevačke škole u Kaćmaru. Vijence su položili predstavnici Hrvatske samouprave Kaćmara (kao domaćina susreta), predstavnici suorganizatora manifestacije – Društva hrvatskih književnika Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice i Općine Tovarnik te gostiju – Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Pečuhu, Hrvatske državne samouprave, Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, NIU Hrvatska riječ iz Subotice te obitelji Matoš.

U središnjem programu predstavljena su izdanja Društva hrvatskih književnika posvećena A. G. Matošu i deseto godište časopisa Nova riječ u izdanju ZKVH-a i NIU Hrvatska riječ. Prikazan je i dokumentarni film Antun Gustav Matoš – Josipu Jurju I. a u programu je sudjelovao i Ženski pjevački zbor iz Kaćmara te učenica iz hrvatskog odjela osnovne škole iz Kaćmara. Sudionici manifestacije imali su i prijem kod načelnika Kaćmara Endrea Pála. Prije ovoga susreta održan je i sastanak Organizacijskog odbora 7. Dana Antuna Gustava Matoša.  

Nakon Kaćmara, program ovogodišnjih Dana Antuna Gustava Matoša bit će nastavljen u Tovarniku, Zagrebu, Plavni i Beogradu.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Županija vukovarsko-srijemska i Općina Tovarnik.

Izvor: Izvor: Hrvatska riječ

Fotografije: Foto Kelbas

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima