Digitalizirane knjige Balinta Vujkova

Objavljeno: 23.10.2017. Pregleda: 3

bvujkov bnpU okviru XVI. Dana Balinta Vujkova - dana hrvatske knjige i riječi, koji su održani od 19. do 21. listopada 2017. godine u Subotici, u organizaciji Hrvatske čitaonice i Gradske knjižnice Subotice te uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, digitalizirano je deset knjiga Balinta Vujkova obavljenih za njegova života (jedna posthumno).

Sadržaj se može naći na internetskom portalu ZKVH-a, na linku: http://zkvh.org.rs/index.php/digi-knjige/4388-bvujkov-bnp te je sada iznimno vrijedna skupljena književna narodna baština Hrvata u Vojvodini i bvujkov hrv narodne pripovijetkedržavama u okruženju dostupna svima koji vole narodnu književnost, narodni govor ili će to biti tema njihova znanstvena rada.

Kako su i ove knjige mahom nedostupne široj javnosti, Organizacijski odbor Dana Balinta Vujkova pokrenuo je tiskanje edicije „Izabrana djela Balinta Vujkova“ u čemu je jedan od prvih koraka digitalizacija njegovih knjiga objavljenih za života.

Podsjetimo kako je dostupnost građe bila glavni cilj razvojnog projekta ZKVH-a „Digitalizacija arhivske, knjižnične i muzejske građe Hrvata u Vojvodini i izgradnja digitalne zbirke“ čiju je realizaciju pomoglo Ministarstvo kulture Republike Srbije 2016. godine, a 2017. i Središnji ured Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Veleposlantsvo Republike Hrvatske u Beogradu.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • XXXVII. Saziv prve kolonije naive u tehnici slame
  • I Hrvatica iz Srbije u izboru za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2022
  • Međunarodni marijanski pučki festival
  • Ljetni koncert folklonog odjela HKPD Matija Gubec
Pogledajte sve