Digitalizirani „Bunjevačko žackalo“ i „Njiva“

Objavljeno: 28.03.2018. Pregleda: 64

Bunjevacko zackaloZavod za kulturu vojvođanskih Hrvata digitalizirao je i krajem ožujka objavio na svom internetskom portalu dva stara subotička periodična izdanja, subotički humoristični i satirični list Bunjevačko žackalo i prvi poratni hrvatski književni časopis u Subotici Njiva koji se mogu naći na linku: http://www.zkvh.org.rs/index.php/digi-periodika

 

Bunjevačko žackalo, subotički humoristični i satirični list izlazio je dva puta na mjesec („žacka dvaput misečno“) u prvoj polovici 1940. Nominalni urednik bio je Grgo Prćić, a stvarni urednik i vlasnik lista Geza Sekelj. Prvi je broj izašao 3. II. 1940. Tiskan je u tiskari braće Fischer u Subotici. Ukupno je izašlo sedam brojeva, a zadnji nosi nadnevak 10. V. 1940. Satirično deklariran kao „jedini pravi bunjevački list“, pokrenut je u atmosferi poraza jedne protuhrvatske ideologije među bačkim Bunjevcima i okretanja njezinih nositelja drugoj – umjesto ideje da su Bunjevci i Srbi jedan narod, oni naime počinju agresivno zastupati ideju da su Bunjevci poseban narod. Takvo društveno ozračje odredilo je hrvatsku orijentaciju lista, koja se ogledala u ismijavanju političara i pristaša stranaka bez korijena u narodu, koji su protiv volje narodne većine upravljali gradom. Premda je bio kratka daha, list je važan kao jedini satirični list u bačkih Hrvata. /Prema: V. Sekelj, Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca, sv. 4).

 

digitalizirana njivaNjiva, prvi poratni hrvatski književni časopis u Subotici, objavljen je kao glasilo Hrvatskog kulturnog društva u Subotici, 1. siječnja 1947. godine. Njivu su pokrenuli Matija Poljaković i Balint Vujkov, sa željom da bude kontinuitet spisateljskih, uredničkih i nakladničkih ideja Bunjevačkog kola i Klasja naših ravni, bunjevačko hrvatskih časopisa koji su izlazili u međuratnom razdoblju. U prvom i jedinom broju Njive na 64 strane tiskana su dvadeset i dva priloga iz pera sedamnaest autora.

Projekt digitalizacije koji provodi Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata odvija se uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

K. Č.

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • Izložba slika s umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima