Digitalizirano „Bačko klasje“

Objavljeno: 22.05.2018. Pregleda: 62

digitalizirano backo klasje 2Sredinom svibnja 2018. Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata objavio je na svom internetskom portalu digitalizirano izdanje vjersko-informativnog lista Bačko klasje, koji se može naći na linku:

periodika

Bačko klasje, vjersko-informativni list nastao je iz župnog lista Horizonti (Bačka Palanka) nakon što su u kolovozu 1978. u prostorijama župnog ureda župe Isusova uskrsnuća u Subotici hrvatski svećenici Subotičke biskupije izabrali Lazara Ivana Krmpotića za urednika vjersko-informativnog lista, nazvanog Bačko klasje. Prvi je broj lista izašao na blagdan Svi sveti 1978. Isprva su članovi uredničkog vijeća bili samo svećenici, ali su se poslije u nj uključili i svjetovni katolički intelektualci, uglavnom umirovljeni.

Iako je nominalno bio dvomjesečnik, list je u stvarnosti izlazio povremeno na 12–48 stranica, ovisno o prikupljenome materijalu. Objavljivao je vijesti iz župa Subotičke biskupije, napise o kulturnoj baštini bunjevačkih i šokačkih Hrvata te papine poruke. List nije imao osiguranih sredstava ni vlastit prostor, a rad je suradnika na dobrovoljnoj osnovi bio organiziran po župnim dvorovima i privatnim kućama. Nakladnik je bio Dekanatski ured u Baču, a od 1991. Institut Ivan Antunović iz Subotice. List je bio uređivan, umnažan i raspačavan u Subotici, a glavni urednik Lazar Ivan Krmpotić bio je župnik najprije u Bačkoj Palanci, poslije u Đurđinu. Posljednji, 78. broj izašao je potkraj 1993.

List je tijekom sveg vremena svojeg izlaženja bio jedini list na hrvatskom jeziku u Bačkoj, a aktivnosti na očuvanju hrvatske narodne svijesti koje su oko njega niknule bile su znatno šire.

Projekt digitalizacije koji provodi Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata realizira se uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Prema: L. I: Krmpotić, Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca, sv. 2

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert Veseli se, o Marijo
  • Dužijanca malenih - prvi dan
  • Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec iz Rume
  • Dužijanca malenih - drugi dan
  • XXIX. Festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima