Digitalizirano književno stvaralaštvo Lazara Franciškovića

Objavljeno: 28.09.2021. Pregleda: 52

Hrvatski književnik Lazar Francišković (Subotica, 1948.) dobitnik je ovogodišnje nagrade za životno djelo Balint Vujkov Dida koju dodjeljuje Hrvatska čitaonica Subotica na Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova. Tim je povodom Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata digitalizirao Franciškovićevo književno stvaralaštvo koje se sada može čitati na internetskom portalu ZKVH-a, na linku: http://www.zkvh.org.rs/index.php/digi-knjige.

Lazar Francišković zauzima zapaženo mjesto u književnosti vojvođanskih Hrvata, a u pjesništvu spada u kategoriju pjesnika koji imaju utentični izraz. Smatra se jednim od ponajboljih književnika, pjesnika koji stvaraju na hrvatskom jeziku.

Digitalizacijom je čitateljima približeno pjesništvo Lazara Franciškovića: Mrginj, pjesme u okviru zajedničke pjesničke zbirke Zov reči (u koautorstvu s Vladimirom Đurićem i Ivicom Manđusovom, 1977.), Utva bez krila : pjesme (1980.), Biblioteka ; Gradska kuća ; Fontana : poeme (Subotica, 1998.), Stara crkva : spjev (2000.), Skaska o vatri (2004.), Di, čuje pisma divojačka i po koja suza (2009.) i Gral (2008.). Prikazi knjiga skupljeni su u knjizi Prelistali smo za vas (2007.), a mogu se pročitati i Eseji (2012.) te roman u dva dijela Hodočasnik (2004.) i Hodočasnik II (2006.).

 

/ZKVH/


Natječaji

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Božićni koncert u Monoštoru
  • 27. Izložba božićnjaka u Subotici
  • Humanitarni tamburaški koncert
  • Marko Žigmanović - Ostale su pisme Olivera Dragojevića
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima