Djela hrvatskih skladatelja iz Vojvodine prvi put izvedena na koncertu: Dan grada za veću težinu

Objavljeno: 09.09.2010. Pregleda: 68

orguljaski koncert su 1Ljubitelji ozbiljne, a osobito orguljaške glazbe mogli su sinoć uživati u izvedbama skladbi triju hrvatskih skladatelja podrijetlom iz Vojvodine. Profesor orgulja Saša Grunčić izveo je u posebnom ambijentu u katedralnoj crkvi Svete Terezije Avilske djela iz opusa Stanislava Prepreka, Albe Vidakovića i Josipa Andrića, u okviru koncerta pod nazivom «Glasovi orgulja u ravnici». Koncert je dio manifestacija u okviru obilježavanja dana Grada Subotice, a u organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Riječ je o tri različita stila glazbe, kaže Saša Grunčić. Albe Vidaković je poznat po romantizmu, Stanislav Preprek je postromantičar, pa čak i blagi modernjak, dok je Josip Andrić stvaralac u narodnom duhu.

orguljaski koncert su 3Kakvoća djela spomenutih hrvatskih skladatelja iz Vojvodine rame je uz rame s djelima europskih skladatelja, kaže Saša Grunčić te ističe da je idejom ljudi iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata postignut cilj.

«Aktualizirani su sada već zaboravljeni skladatelji. Doduše, Vidaković i nije toliko zaboravljen, on se i dan-danas dosta izvodi u Hrvatskoj. Ali Preprek je zaboravljeni skladatelj koji je iznimno kvalitetan. Tako je ovim koncertom postignut cilj, njegova glazba se opet čuje, i nadam se da će ga izvoditi i drugi glazbenici.»

Ovo je prvi koncert na kojem su izvođena djela hrvatskih skladatelja iz Vojvodine, kaže naš sugovornik.

«Ovo se odnosi na hrvatske skladatelje za bilo koji instrument ili sastav, koliko je meni poznato. Ipak, koncert je velika stvar, napravljen je veliki publicitet i dobro je da je ušao u okvir proslave Dana Grada i tako je sve dobilo još veću težinu.»

orguljaski koncert publikaZvuk orgulja Sašu je privlačio još dok je bio dijete.

«Orgulje sam nekako spontano počeo svirati u vrijeme srednje škole. Spontano sam se odlučio za taj instrument. Zavolio sam taj zvuk, kasnije sam i studirao orguljašku glazbu i sada mi je to poziv.»

Glazbena scena u Vojvodini, kada je riječ o hrvatskim skladateljima, uglavnom je okrenuta narodnom stvaralaštvu. U ozbiljnoj glazbi manja je angažiranost članova zajednice, a zamjećuje se i izoliranost od suvremenih glazbenih tokova, kaže profesor orgulja Saša Grunčić.

On je na koncu zahvalio Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, njegovom ravnatelju Tomislavu Žigmanovu te profesorima Đuri Rajkoviću i Katarini Čeliković koji su, kako je rekao, imali zbilja dobru ideju za ovakav program.

Podsjetimo, koncert «Glasovi orgulja u ravnici» početak je predstavljanja vrhunskog glazbenog stvaralaštva hrvatskih autora iz Vojvodine u organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Koncert će biti održani i u većim gradovima Vojvodine, te Hrvatskoj i Mađarskoj.

Tekst: Siniša Jurić
Photo: Nikola Tumbas

Tekst je preuzet s portala Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima