Dodjela priznanja „Dr. Ferenc Bodrogvári“

Objavljeno: 23.06.2016. Pregleda: 30

Zeljka ZelicU Velikoj vijećnici Gradske kuće, na 2. sjednici Skupštine grada Subotice u novom sazivu, vijećnici su donijeli odluku o priznanjima „Dr Ferenc Bodrogvári“. Priznanja ove godine dobivaju: Natalija Raičević, Monika Čikoš i Željka Zelić. Željka Zelić je dobitnica priznanja na prijedlog Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Priznanje „Dr Ferenc Bodrogvári“ dodjeljuje se svake godine istaknutim kulturnim stvaraocima, mlađim od 40 godina, na području književnosti, likovne i glazbene umjetnosti koji su svojim djelima i činjenjima pridonijeli razvoju kulturnog života Subotice, ili dali doprinos na polju kulture u zemlji i inozemstvu, uzimajući u obzir zapažena ostvarenja u prethodnoj kalendarskoj godini. Priznanja će dobitnicama biti uručena na svečanosti u ponedjeljak, 27. lipnja 2016. godine u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, s početkom u 19 sati.

Željka Zelić rođena je 7. lipnja 1980. godine u Subotici. U rodnom gradu završava osnovnu i srednju školu, a studij novinarstva u Zagrebu, na Hrvatskim studijima. Zamjenica je glavnoga i odgovornoga urednika subotičkog mjesečnika Zvonik, članica je Uredničkoga vijeća katoličkog godišnjeg kalendara Subotička Danica, članica je Nakladničkog vijeća NIU Hrvatska riječ te Uredničkog vijeća časopisa za književnost i umjetnost Nova riječ. Dopisnica je Informativne katoličke agencije – IKA iz Zagreba, članica Hrvatskog društva katoličkih novinara sa sjedištem u Zagrebu, čija je tajnica bila od 2003. do 2006. godine. Priredila je knjigu sabranih pjesama Alekse Kokića U sjenama ravnice koja je u povodu 100. obljetnice rođenja „pjesnika bunjevačkih bijelih salaša“ u nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata izašla u listopadu 2013. godine.

Pjesme su joj objavljivane u Zvoniku, Subotičkoj Danici, te književnim časopisima Riječi (Matica hrvatska Sisak) i Nova riječ (Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici) te u panorami suvremene duhovne lirike Hrvata u Vojvodini Odsjaji ljubavi (Hrvatska riječ, 2015.).

U književnosti se pojavila romanom Bezdan, koji joj je izašao u nakladi Hrvatske riječi, 2006. Prvu zbirku poezije (intimna) Kronika srca isti joj nakladnik objavljuje 2013. NIU Hrvatska riječ 2015. godine tiska njenu drugu zbirku pjesama Slikam te riječima u kojoj pogovor potpisuje Nevena Mlinko, profesorica književnosti te kaže: „Zbirka Slikam te riječima sastoji se od lapidarnih i razuženih pjesama, kratkih slika u nekoliko stihova do bujice riječi ispaljenih i poput bumeranga vraćenih u sam subjekt.“

Obaveštenje o kolačićima