Drugi Etnokamp u Plavni

Objavljeno: 31.10.2018. Pregleda: 36

etnokamp u PlavniDrugi interkulturalni Etnokamp u Plavni, koji je održan od 22. do 24. kolovoza 2018. godine, okupio je 35 djece, većinom iz Plavne, a njih desetak iz susjedne Vajske. Kako su svi oni kroz ova tri dana uživali u igri, druženju, raznim radionicmaa ne trebam niti govoriti. Smijeha i radosti nije nedostajalo, a kao najbolji rekvizit pokazala se krpenjača. Tijekom trajanja Etnokampa, djeca su imala dan kravate, kada su naučili o povijesti kravate, te su je naučili vezati, a nosili su ih s ponosom i na završnoj priredbi. Na završnoj priredbi koja je održana u petak, 24. kolovoza, u Domu kulture u Plavni pohvalili su se i svojim dekupaž uradcima, torbama koje su pravili od starih majica, teglicama, te pjesmom i plesom koji su svladali za ovo kratko vrijeme. Istoga dana posjetio ih je i Hrcko, te ih počastio tortama i sokićem.

Vjerovali ili ne, ali djeca su napravila i veliku kravatu za Hrcka, koju je on s radošću nosio. Jedan dan bio je rezerviran za izlet, te su sudionici ovogodišnjeg kampa posjetili župnu crkvu u Vajskoj i manastir Bođani u Bođanima.
Interkulturalni Etnokamp u Plavni organizirali su HKUPD Matoš iz Plavne uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatske čitaonice, koja već više od deset godina okuplja djecu u Subotici. Po riječima Katarine Čeliković, menadžerice kulturnih aktivnosti u ZKVH-a koja je i ove godine bila nositeljica Etnokampa u Plavni, HKUPD Matoš je prepoznalo važnost ovoga projekta, te su skupa pripremili program za djecu tijekom ljetnog odmora. Važnost ovoga projekta prepoznao je i župnik iz Vajske vlč. Vinko Cvijin, koji je tijekom dva dana dovozio djecu iz ovoga mjesta, a ujedno se ponudio biti domaćinom za sljedeću godinu.
„Iako je došlo do smjene generacije, okupio se lijepi broj i ovo je znak da ovdje ima potrebe za održavanjem ovakvih vrsta druženja. Program je prožet hrvatskim jezikom i kulturom, a ove godine smo imali i etno kviz koji je bio na temu šokačkih riječi i djeca su pokazala relativno slabo poznavanje starih riječi, što je pokazatelj da asimilacija uzima maha“, rekla je Čeliković.
Preko kviza i drugih radionica, djeca su se upoznala s hrvatskom kulturom, ali i s kulturom većinskoga naroda.
„Jako je važno ne zaboraviti djecu izvan velikih gradova. Samo ako budemo dolazili k njima i radili s njima možemo očekivati upisivanje na izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture“, kazala je Katarina Čeliković.
U rad s djecom uključile su se i odgojiteljica, učiteljica, katehistica, te predsjednica Udruge Marica Andrić.
Završna priredba bila je pokazatelj sveukupnog rada ovogodišnjeg interkulturalnog Etnokampa u Plavni, a na njoj su se čuli i stihovi domaćih pjesnika, Tonke Šimić i Josipa Dumendžića Meštra, kao i Luke Paljetka. Projekt su, osim HKUPD-a Matoš iz Plavne, financijski pomogli Hrvatsko nacionalno vijeće, Hrvatska čitaonica, Zavod za kuluturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Književne manifestacije

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima