Dužijanca 2012. – Priskakanje vatre na Sv. Ivana Cvitnjaka

Objavljeno: 30.06.2012. Pregleda: 60

priskakanje vatre 2012-0-mmNa blagdan Sv. Ivana Cvitnjaka, 24. lipnja 2012. godine, održano je „Priskakanje vatre" na Gornjem Verušiću, na salašu Martina Gabrića, na kojemu će ove godine biti održano i Natjecanje risara.

Ovaj gotovo zaboravljeni narodni običaj prvi je put uvršten u program Dužijance prošle godine, u povodu obilježavanja 100. obljetnice njezina održavanja. Program „Priskakanja vatre" na sv. Ivana Cvitnjaka započeo je paljenjem vatre, koju su preskakali i kroz koju su skakali mladi obučeni u narodne nošnje, a potom i prisutni posjetitelji.

priskakanje vatre 2012-2-mmNakon običaja preskakanja vatre, članovi folklorne skupine HKC „Bunjevačko kolo" upriličili su običaj plesa parovnih bunjevačkih plesova s vijencima od ivanjskoga cvijeća te postavljanja vijenca iznad ulaznih vrata salaša gdje će visjeti do sljedećeg Cvitnjaka, vjerujući da će vijenac zaštititi salaš od groma i vatre.

Slavlju je nazočilo stotinjak posjetitelja koje je na početku programa pozdravio predsjednik Organizacijskog odbora „Dužijance 2012." Marinko Piuković.

priskakanje vatre 2012-3-mm

Tekst: Hrvatska riječ
Fotografije: Nada Sudarević


Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima