Dužijanca 2016.: Izložba „S Božjom pomoći“

Objavljeno: 28.06.2016. Pregleda: 1

Izlozba S bozjom pomoci 2016 pozivnica mIzložba „S Božjom pomoći“, bit će otvorena u srijedu, 6. srpnja 2016., u Suvenirnici Gradske kuće u Subotici, s početkom u 19 sati. Tema ovogodišnje izložbe u sklopu Dužijance 2016., je Bunjevačko momačko kolo i Dužijanca. Izložbu zajednički pripremaju Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca i Katoličko društvo Ivan Antunović, u suradnji s Gradskim muzejom Subotice.Trajanje izložbe je od 6. srpnja do 16. kolovoza 2016.

Sadržaj izložbe vezan je za Bunjevačko momačko kolo i Dužijancu, a bit će izloženi predmeti, barjaci, fotografije i dokumenti iz vremena kada je društvo djelovalo. Na izložbi će sažeto biti predstavljena povijest Bunjevačkog momačkog kola, te njegove aktivnosti koje su u svom radu isticali kao najvažnije: a) mušku mladež izobražavati u religioznom i domoljubnom duhu; b) odgajati ih u prosvjetnom i privrednom pravcu; c) priređivati im pristojne zabave i predavanja, te osnivati knjižnice. 

Izložba je podijeljena u dva segmenta. Prvi dio bavit će se poviješću društva, njegovim osnivanjem, djelovanjem između dvaju svjetskih ratova i konačno ukidanjem. Drugi dio izložbe posvećen je organiziranju proslave Dužijance u suradnji s Katoličkim divojačkim društvom.

Bunjevačko momačko kolo bila je katolička prosvjetno-odgojna i zabavna organizacija subotičke mladeži između dvaju svjetskih ratova. Društvo je osnovano nakon Prvoga svjetskoga rata kao pandan Katoličkom divojačkom društvu. Prva skupština društva održana je 24. X. 1920. godine.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Prelo mladeži u Subotici
  • Šokačka večer u Vajskoj
  • Marinbal u Lemešu
  • Prelo na salašu u Đurđinu
  • XIV. Gupčev bal
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima