„Dužijanca“ na sajmu turizma u Beogradu

Objavljeno: 16.04.2019. Pregleda: 44

dužijanca sajamNa ovogodišnjem, 41. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, na štandu Turističke zajednice grada Subotice, predstavila se i Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca iz Subotice, odnosno istoimena manifestacija. Bilo je ovo prvo predstavljanje Dužijance na ovoj reprezentativnoj sajamskoj manifestaciji, najvećoj te vrste u regiji.

Dužijancu su na sajmu predstavljali ravnatelj i dopredjsednica Udruge Marinko Piuković i Ljiljana Dulić, Stipan i Marija Kujundžić u ulozi risarskog (kosačkog) para, Marko Križanović i Matea Milojević u ulozi bandaša i bandašice, te djevojke u nošnji (radnom ruhu – sefiru) Katarina Piuković i Dunja Šimić. Uz kontakt sa sudionicima te projekciju filmova o Dužijanci na video bimu, posjetitelji su mogli probati i dio risarskog ručka (slaninu od mangulice i domaći kruh) i risarsku rakiju domaću kajsijevaču koju su posluživali.
Dužijanca je privukla veliku pažnju posjetitelja među kojima su se vidjela mnoga poznata imena iz svijeta filma i glazbe. Također, i pozornost medija, pojedinih televizijskih kuća i Radija 202. Štand su posjetili i predstavnici udruge Hrvatski kulturni centar iz Beograda.
„Dužijanca je pokretni muzej bunjevačkih Hrvata na ulicama Subotice. Ona je veličanstvena priča o zemlji i zahvalnosti, radu i umjetnosti, povijesti i budućnosti bunjevačkih Hrvata“, izjavio je direktor UBH-a Dužijanca Marinko Piuković.
Na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beogradu, koji je održan pod sloganom Ljeto je bliže nego što mislite, sudjelovalo je 1.103 izlagača iz pedeset država, a ukupan broj posjetitelja bio je blizu 70.000. Ovogodišnja zemlja partner bila je Bugarska.

Izvor: Hrvatska riječ (LJ. C.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
  • Australski film Countryman (Zemljak) u art kinu Lifka
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima