Dužijanca u Lemešu 2019.

Objavljeno: 06.08.2019. Pregleda: 44

dužijanca lemešHBKUD Lemeš iz Lemeša organiziralo je trodnevnu proslavu mjesne Dužijance. Centralni dio proslave bila je sveta misa u nedjelju, 14. srpnja, u crkvi Blažene Djevice Marije u Lemešu. Čast da ove godine budu bandaš i bandašica imali su Boris Dujmović i Marija Kovač.
„Bila sam aktivna članica hrvatske udruge u Lemešu, dok zbog naobrazbe nisam otišla prvo u Suboticu, pa zatim u Novi Sad i oduvijek me je zanimala kultura i tradicija naših Hrvata. Na žalost više nisam aktivna članica, ali uvijek kada sam u Lemešu trudim se ispratiti sve manifestacije, ako treba da se obučem u nošnju i na taj način dam svoj prinos očuvanju onoga što jesmo“, kaže Marija. Boris je bunjevačku nošnju prvi puta obukao kao bandaš, a poziv da uz Mariju bude bandaš prihvatio je jer želi vidjeti i naučiti dio onoga što čini korijene njegove obitelji. U Lemešu je tradicija da uz bandaša i bandašicu svake godine budu i mali bandaš i bandašica. Ovoga puta to su bili Petar Pekan i Ivana Ivanković. Ni Petar ni Ivana nisu bili za veliku priču, ali se po njihovom držanju i strpljivom poziranju za fotografiranje vidjelo da im je drago što su imali privilegij naći se u ulozi malih bandaša i bandašice.

Puno srce

Sudionici lemeške Dužijance i ove godine držali su se tradicije koju njeguju od prve Dužijance. Prvo okupljanje u Domu kulture, zatim odlazak na misu u svečanoj povorci na čijem čelu su bandaši i bandašice, predaja kruha od novog žita dužnosnicima mjesne zajednice i prije ručka obilazak fijakerom kuća banadaša i bandašice. U sve četiri kuće sudionike Dužijance dočekali su i počastili domaćini, a dvorišta i ulice bili su mjesto za kolo u koje su se uhvatili mladi obučeni u tradicijsko ruho.
„Puno je dvorište, unuka je mala bandašica i meni je puno srce. Danima prije Dužijance spremala sam belinu u koju je Ivana obučena. Gledam ove mlade i prisjećam se 60-tih godina kada smo išli na proslavu Dužijance u Suboticu. Kod nas tih javnih proslava tada nije bilo“, kaže Tereska Ivanković, baka (majka) male bandašice.

Potpora HNV-a

Lemeškoj Dužijanci nazočila je i Jasna Vojnić, predsjednica HNV-a.
Izuzetno je važna prisutnost i podrška u malim sredinama u kojima žive Hrvati. Pogotovo ako je tamošnja zajednica ranjena, neosnažena crkvom i udrugama, nego u njoj postoje veliki napori pojedinaca da se tradicija i običaji očuvaju. Svaki trud u takvim okolnostima HNV prepoznaje i uzima si za zadaću pružiti veću potporu i sigurnost da ovakva mjesta ne budu prepuštena gubitku identiteta i zaboravu“, kazala je Vojnić.

Na Dužijanci i slikari

Proslava Dužijance počela je u četvrtak, 11. srpnja 2019. godine. likovnom kolonijom na salašu Vujević–Ileš, gdje su se okupili i u ambijentu salaša radili slikari HLU CroArt iz Subotice. Ali ne samo oni.
„Do sada smo pet puta sudjelovali na manifestacijama HBKUD-a Lemeš i time potvrđujemo jedno poštovanje naših udruga. Sudjelovalo je u radu kolonije osam članova naše udruge, ali i nekoliko Lemešana koji su nam se priključili“, kazao je predsjednik HLU CroArt Josip Horvat.
Večer pred Dužijancu priređen je kulturno-umjetnički program U avliji kod baće i nane u kome su sudjelovala društva iz Lemeša i Sombora.
Dužijancu u Lemešu organiziralo je HBKUD Lemeš, koje čuva naslijeđe bunjevačkih Hrvata koji žive u tom mjestu. Usprkos tomu što u Lemešu postoje pokušaji nijekanja pripadnosti Bunjevaca hrvatskom narodu. Jedan od tih pokušaja je i organiziranje mise zahvalnice za uspješno okončanu žetvu i to tjedan nakon proslave Dužijance.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje knjige poezije MAGMA Nevene Mlinko
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima