Dužijanca u Mirgešu

Objavljeno: 18.08.2023. Pregleda: 56

Mirgeš je svoju Dužijancu proslavio u nedjelju, 6. kolovoza 2023. godine u mjesnom Domu kulture.
Svetu misu, kao zahvalu Gospodinu na novome kruhu, ovom je prigodom predvodio bilježnik i arhivar Subotičke biskupije vlč. Dražen Skenderović, uz koncelebraciju tavankutskog župnika vlč. Marijana Vukova.
Nositelji žetvene svečanosti bili su tavankutski bandaš i bandašica Luka Balažević i Maja Vuković, a proslavi su prisustvovali i glavni bandaš i bandašica ovogodišnje Dužijance Petar Vukmanov Šimokov i Dunja Šimić, bandašica iz Male Bosne Martina Stantić i bandašica iz Bajmaka Lena Crnković.
„U vjeri starih naroda zemlja je uvijek smatrana darom. Zemlja je Božji dar koji na poseban način može uspostaviti duboke veze između naroda i Boga kao njezina darivatelja. To je na neki način i naša Dužijanca. Zemlja je izričaj Božje milosti, jer je svome narodu predaje Bog kao darivatelj svih dobrih darova i vječni govornik svih riječi... Zemlja omogućava mirno uživanje u krugu života koji se očituje u vremenu sijanja i u vremenu žetve. Krugu ovozemaljskog života pod zaštitom i brižnim okom njezina Stvoritelja koji daje toj zemlji plodnost. Zemlja je, kao Božji dar čovjeku, ujedno i kušnja. Ako čovjek shvaćajući bogatstvo i veličinu dara zemlje, Bogu sa zahvalnošću uzvrati, čovjeku raste dostojanstvo i čast. Ako pak krivo procijeni dar zemlje te sebe sam uzdigne iznad vrijednosti tog Božjeg dara, čovjek je u opasnosti da, prezrijevši veličinu povjerenog dara, sam sebe ponizi i izgubi od Boga priznato mu dostojanstvo i čast. Zahvalnost se uvijek temelji na priznavanju i prepoznavanju Stvoritelja Boga Oca, kao jedinog apsolutnog vladara i vlasnika zemlje, a čovjeka kao upravitelja i održavatelja njezine vrijednosti. Stoga vjernost zemlje i njezinih plodova valja razumijevati u okvirima dara i uzdarja... Kad čovjek iz svog ponašanja i svijesti izostavi zahvalnost Bogu kao darivatelju, u opasnost dovodi svoju opstojnost o zemlji koju mu je Bog dao. Zato je važna naša zahvala", naveo je među ostalim u svojoj propovijedi vlč. Skenderović.
Proslavi žetvene svečanosti u Mirgešu, u ime Udruženja bunjevačkih Hrvata Dužijanca, prisustvovao je Miroslav Kujundžić.
Nakon mise, u dvorištu Doma kulture održano je druženje uz tamburaše i igru u kolu.

Izvor: Hrvatska riječ (I. P. S.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert Veseli se, o Marijo
  • Dužijanca malenih - prvi dan
  • Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec iz Rume
  • Dužijanca malenih - drugi dan
  • XXIX. Festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima