Dužijanca u Subotici našla mjesto u topoteci „Baština Hrvata u Srbiji“

Objavljeno: 29.04.2020. Pregleda: 52

topoteka dužijanca 1936jpgTopoteka Baština Hrvata u Srbiji predstavlja novi niz fotografija koje tematiziraju Dužijancu u Subotici, tradicionalni običaj Hrvata – Bunjevaca u Srbiji.

Projekt Topoteka Baština Hrvata u Srbiji, pokrenut je u suradnji s Međunarodnim centrom za arhivska istraživanja ICARUS 2019. godine i to kao prva takva platforma na području Republike Srbije, uz financijsku potporu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave R. Srbije i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan R. Hrvatske. Za cilj ima prikupljanje i prezentiranje starih fotografija kako bi one bile dostupne na jednom mjestu, a nudi mnoštvo pretraživačkog alata koji gledatelju omogućuju raznovrsnu pretragu te informiranje o fotografskoj građi.

Jedna od karakteristika ove platforme je i njezina interaktivnost – gledatelj u susretu s fotografijom nije tek pasivni promatrač, već može biti aktivno involviran u proces njezina opisivanja. Topoteka je, time, mjesto uspomena ali i sadašnjeg susreta: osim što nam možete ponuditi te podijeliti svoje stare fotografije tematski povezane s Hrvatima u Srbiji, možete, također, dati i svoju sugestiju, ispravak, ili korisnu informaciju (kao što je prepoznavanje osoba na fotografijama), bilo putem kontaktiranja direktno bilo putem postavljanja pitanja uz fotografiju.

Nova serija fotografija, već smo rekli, tematizira vjersko-kulturni običaj Dužijancu. Do sada smo u našoj Topoteci imali prigodu susresti se uspomenama koje prikazuju 250. obljetnicu obilježavanja dolaska većeg broja Bunjevaca na prostor Bačke, pa je ta arhivska građa svojevrsna uvertira u niz fotografija s kojima se sada susrećemo. Svoju pozornost, dakle, usmjeravamo na dužijance koje se su održale u vremenskom razdoblju od 1920. do 1936. godine. Kako se radilo o mladim osobama ili pak djeci u ulogama bandaša i bandašica, imat ćemo prigodu prepoznati možda još živuće ljude, ili pak, očeve, majke, bake i djedove. Nadalje, susrećemo se s ranim godinama razvoja kulturnih običaja, institucija, umjetnosti, od kojih je nešto od njih stiglo i do nas.

Ovom prilikom zahvaljujemo Marinku Piukoviću koji je ovo vrijeme socijalne distanciranosti kreativno iskoristio: kako da nam probere fotografije koje je do sada neumorno skupljao, tako i da nam ih opiše. No to je tek dio puta, drugi dio je na vama, dragi gledatelji i posjetitelji topoteke Baština Hrvata u Srbiji – a to je opis koji nastaje u vama, u sjećanjima, osjećajima, dojmovima… i tko zna, možda u nekoj od budućih čašica razgovora. A ako pridonesemo tome da u našim druženjima i razgovorima bude i pokoji takav komentar, onda ćemo moći reći kako je Topoteka ispunila svoj cilj: povezati staro i novo, vratiti nas u prošlost kako bismo bolje vrednovali sadašnjost i običaje koje imamo privilegiju uživati.

Topoteku možete naći na stranici Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, klikom na link s logotipom topoteke, ili direktno na sljedećem linku: https://hrvatisrbija.topoteka.net/. A, uz mrvicu vremena i dobre volje, možete je i podijeliti na društvenim mrežama te time pridonijeti u popularizaciji naše kulture i bogatstva.

ZKVH

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima