„Dužijanca” u Žedniku

Objavljeno: 22.07.2020. Pregleda: 46

zednikPrva nedjelja u srpnju je termin kada se održava Dužijanca u Žedniku, svečanost kojom se tamošnji bunjevački Hrvati tradicionalno zahvaljuju Bogu za rod žita. Tako je bilo i ove godine, u nedjelju, 5. srpnja 2020. godine. Misa zahvalnica služena je u mjesnoj crkvi svetog Marka evanđelista, a misno slavlje predvodio je vlč. Nebojša Stipić. 
U prigodnoj homiliji vlč. Stipić je poručio kako je važno da vjernici, a posebno mladi, u čemu trebaju prednjačiti nositelji žetvenih svečanosti – bandaši i bandašice, rade na očuvanju običaja dužijance. 

Dužijanca nije puka nošnja, svirka, kićenje i pokazivanje. Ona je plod obitelji, plod vjere, plod molitve i plod rada. Stoga, dragi Bože, primi ovaj kruh obitelji svoje, svoga naroda i neka ga anđeo tvoj prinese na tvoj nebeski žrtvenik“, kazao je vlč. Stipić.
Ovogodišnji nositelji žetvenih svečanosti u Žedniku bili su bandaš Predrag Kuzmanović i bandašica Aleksandra Poljaković, te mali bandaš Luka Crnjaković i mala bandašica Anđela Horvacki. Na početku mise tradicionalno smo imali prilike čuti i žedničke kraljice, a misno slavlje uveličao je i župni zbor pod ravnanjem kantora Nikole Ostrogonca.
Navečer je u selu priređeno i Bandašicino kolo, na kojem su kao gosti nastupili folkloraši HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice.
Proslavi Dužijance u Žedniku nazočili su i predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov. 

Izvor: Hrvatska riječ (N. S.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima