Dvodnevna turneja HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta u Našičkom kraju

Objavljeno: 16.07.2019. Pregleda: 40

25. antunovska smotraHKPD Matija Gubec iz Tavankuta gostovalo je 15. i 16. lipnja 2019. na dvodnevnoj turneji u Našičkom kraju. Prvog dana gostovali su u Jelisavcu, mjestu nadomak Našica, nastanjenom pretežno slovačkom nacionalnom manjinom. Naselje Jelisavac u subotu je proslavilo 130. obljetnicu postojanja i 130 godina od dolaska Slovaka u ovo naselje. Tim povodom održan je bogat kulturno-umjetnički program u okviru kojega su nastupala društva iz Nižne iz Slovačke, Vinge iz Rumunjske, nacionalne manjine Hrvatske – Mađari iz Belog Manastira, Česi iz Končanice, potom KUD Lisinski iz Našica i HKPD Matija Gubec iz Tavankuta te domaćini KUD Ivan Brnjik Slovak iz Jelisavca.

 

Izvor: www.nasice.com

Drugog dana u Našicama, uz proslavu 130 godina neprekidnog rada i djelovanja HKD-a Lisinski i 790. godišnjice od spomena grada Našica, održana je također obljetnička 25. Antunovska smotra folklora. Smotru je organiziralo HKD Lisinski pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije, Grada Našica i Turističke zajednice Grada Našica. Na ovogodišnjoj smotri nastupilo je 11 KUD-ova s više stotina članova, a sam naziv ističe da su se u Našicama okupili i gosti iz Slovačke, Rumunjske i Srbije. Folklorni program je održan nakon mimohoda svih sudionika ulicama Našica, na ljetnoj pozornici pokraj dvorca Pejačević, a program je vodio poznati Našičanin Branko Uvodić.
Duga veza prijateljstva Tavankućana i Našičana traje već skoro jedno desetljeće. Tavankućani su godinama gosti na jesenskoj manifestaciji Dani slavonske šume, u okviru koje predstavljaju svoj turistički program, dok predsjednik Turističke zajednice Našica Srećko Perković, te predstavnici slovačke manjine Branko i Ivanka Prišć godinama sudjeluju na tavankutskom Festivalu voća.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Književne manifestacije

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima