Četvoro hrvatskih književnika iz Vojvodine primilo odličja predsjednika RH

Objavljeno: 07.10.2009. Pregleda: 8

Dodjela odlicjaPredsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić uručio je 7. listopada 2009. godine, u povodu Dana neovisnosti više odlikovanja zaslužnima za svekoliki razvoj Hrvatske, a među odlikovanima su i četvoro hrvatskih književnika iz Vojvodine Jasna Melvinger, Lazar Merković, Petko Vojnić Purčar i Vojislav Sekelj. Riječ je prvom odličju ove vrste dodijeljenom vojvođanskim Hrvatima.

Naglasivši kako je zajedničko svima danas odlikovanima izvrsnost rezultata u područjima kojima se bave, Mesić je upozorio da je danas, nažalost, naš prostor naprosto okupiran isticanjem raznih loših primjera koji kao da prevladavaju nad primjerima uspjeha i izvrsnosti.
Poručio je kako je današnji dan prigoda da se podsjeti kako „napredak i razvoj nose ljudi koji su spremni hrabro se uhvatiti u koštac s negativnostima i problemima".
„Takve primjere potrebno je više isticati jer su oni poticaj širenju stvaralačke klime i potrebnog optimizma za suočavanje s izazovima sadašnjosti i budućnosti", rekao je.
Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi odlikovao je redatelja Veljka Bulajića, Berislava Klobučara, te posmrtno don Branka Sbutegu, a za očuvanje kulture hrvatskog naroda u Srbiji odlikovani su Jasna Melvinger, Lazar Merković, Vojislav Sekelj i Petko Vojnić Purčar.
Hrvatski predsjednik odlikovao je četvoro hrvatskih književnika iz Vojvodine na inicijativu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Promocija knjige Ivana Tumbasa: Steščalo se… - Bikovo
  • 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - sveta misa
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna radionica
  • Najava: 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - akademija
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna izložba
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima