Festival „Djeca su ukras svijeta“ u Tavankutu

Objavljeno: 18.07.2017. Pregleda: 24

Djeca su ukras svijeta sl.1HKPD Matija Gubec iz Tavankuta već 22 godine organizira festival dječjeg folklora pod nazivom Djeca su ukras svijeta. Za dugo trajanje ove manifestacije u Tavankutu svakako su najzaslužnija djeca, ali i njihovi voditelji koji ih upoznaju te uče njegovanju tradicijske kulture. Festival je održan 2. srpnja 2017. na ljetnoj pozornici Etnosalaša Balažević, a okupio je nekoliko društava, kako iz okolnih mjesta tako i gostujuće grupe iz Hrvatske. Osim domaćina, članova HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta, svoje su umijeće predstavili i MKC György Dózsa iz Bajmaka, HKPD Đurđin iz Đurđina, HKPD Ljutovo iz Ljutova, BKC Tavankut iz Tavankuta, te KUD Preporod iz Dugog Sela i KUD Uljanik iz Pule.

Osim folklornog dijela programa, na ovogodišnjem festivalu prikazani su i radovi nastali na dvjema dječjim radionicama. U radionici u kojoj su učili koristiti blato kao materijal sudjelovala su djeca iz OŠ Matija Gubec i OŠ Ivan Milutinović te su ukrasili dekoracijom od blata jedan zid na salašu Balažević. Također su bili izloženi i drugi likovni radovi djece iz istih škola.

Goste Festivala je prigodnim riječima pozdravio predsjednik tavankutskoga Gupca Ladislav Suknović. Festivalu su, među ostalim, prisustvovali i dopredsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Mira Tumbas te v. d. ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • HosanaFest 2023
  • VI. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova 25. 10. – 28. 10. 2023.
  • Koncert ansambla Hajo povodom 35 godina postojanja
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima