Godišnji koncert tamburaša HKPD-a „Matija Gubec“ iz Rume

Objavljeno: 13.10.2020. Pregleda: 6

rumaDugogodišnja praksa HKPD-a Matija Gubec iz Rume je organizirati dva koncerta njihovog Velikog tamburaškog orkestra tijekom godine. Prvi godišnji koncert rumska hrvatska udruga uglavnom održava u proljeće. Ove godine zbog specifične epidemijske situacije, on nije održan. Uz nekoliko mjeseci zakašnjenja i uz minimalno prisustvo publike, kako bi se ispoštovale sve propisane epidemiološke mjere, redoviti godišnji koncert HKPD-a Matija Gubec iz Rume ipak je održan u subotu, 26. rujna 2020. godine u prostorijama te udruge. 

Kontinuitet rada

Ove godine rumska udruga obilježava 117 godina kontinuiranog rada. Na subotnjem koncertu izveli su i nekoliko kompozicija koje su, unatoč novonastaloj situaciji, uspjeli uvježbati.
„Kako bi održali kontinuitet naših nastupa i rada Društva riješili smo održati koncert u nešto izmijenjenim uvjetima, točnije prilagoditi se okolnostima u kojima trenutno živimo. Mislim da je naš nastup u potpunosti uspio. Odsvirali smo nekoliko kompozicija koje smo unatoč novonastaloj situaciji uspjeli uvježbati“, istaknuo je voditelj i dirigent Velikog tamburaškog orkestra Josip Jurca. 
S obzirom da novonastala situacija zahtijeva određenu distancu u zatvorenom prostoru, Jurca navodi da su sve probe tamburaša bile prilagođene epidemiološkim mjerama. Dodaje i kako mu je žao što ove godine nije bilo planiranih nastupa i gostovanja.
„Ovo je prvi koncert našeg Velikog tamburaškog orkestra u ovoj godini. Do kraja godine planiramo još jedan koncert povodom obilježavanja Dana društva. On bi trebao biti održan u studenom. Također je bio planiran susret hrvatskih srijemskih udruga koji će usprkos svemu, na našu radost, biti održan ali u nekom drugačijem obliku. Također smo trebali putovati u Hrvatsku na susret društava koja nose ime Matija Gubec, zatim u Niš gdje smo i prošle godine održali koncert kod naših prijatelja iz udruge Široko. No i pored svega mogu reći da sam zadovoljan. Članovi tamburaškog orkestra se nisu razišli, održavamo kontinuitet rada i nastupa na neki način“, kaže Jurca.
Novonastala situacija – veliki izazov

Da su specifični uvjeti rada tijekom korone veliki izazov za rad jedne udruge, potvrdio nam je i tajnik HKPD-a Matija Gubec Nikola Jurca.
„Kao i u drugim udrugama ova godina je bila specifična i za rad našeg Društva. Prvi put smo se suočavali s ovakvom situacijom. Brojne planirane aktivnosti nismo uspjeli realizirati. Isto tako i financijska sredstva koja su neophodna za rad naše udruge su osigurana u daleko manjem obimu. Sva sredstva koja dobijemo, moramo opravdati. Godišnji koncert koji smo održali jeste pokušaj našeg Društva da održi kontinuitet rada Velikog tamburaškog orkestra. Održan je u specifičnim uvjetima bez prisustva publike, ali je bitno da je orkestar nastavio s radom da se članovi i dalje okupljaju. Nadamo se da će iduće godine sve polako doći na svoje mjesto“, kaže Nikola Jurca. 
Ističe i da se u udruzi redovito održavaju sastanci Upravnog odbora kako bi organizirano djelovali u novonastaloj situaciji te osigurali kontinuitet rada.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 7. Matoševi dani u Tovarniku
  • 7. Matoševi dani u Beogradu
  • 7. Matoševi dani u Plavni
  • 7. Matoševi dani u Zagrebu
  • Likovna kolonija Colorit
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima