Gostovanje tavankutskog HKPD-a Matija Gubec na zagrebačkom Adventu

Objavljeno: 27.02.2019. Pregleda: 44

Gubec Tavankut Advent u ZagrebuAdvent u Zagrebu, koji je tijekom 2010-ih proglašavan najboljom takvom manifestacijom u Europi, počeo je tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Jelačića, kod Manduševca, a na ulicama oko Trga bana Josipa Jelačića održan je tradicionalni Božićni sajam. Zagrebački Advent 2018. započeo je 1. prosinca 2018. i trajao je do 6. siječnja 2019., a poseban naglasak stavljen je na kulturne događaje koji će Zagrepčane i brojne turiste uvesti u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića. Advent u Zagrebu se odigravao i na drugim mjestima poput Zrinjevca, Cvjetnog trga, Europskog trga, kod Uspinjače itd. Zvuci božićnih zvončića, mirisi medenjaka, kuhanog vina i raznih drugih tradicijskih jela širili su se središtem Zagreba...

 

 

 

Foto: Facebook stranica HKPD Matija Gubec Tavankut

 

U bogatom kulturno-umjetničkom programu koji se na više lokacija organizirao za vrijeme adventa, ključnu ulogu imaju i kulturno-umjetnička društva, točnije tradicijska kultura u organizaciji ZAFAZ-a (Zajednica folklornog amaterizma grada Zagreba). U tom segmentu programa HKPD Matija Gubec iz Tavankuta imalo je čast predstaviti se na središnjoj pozornici na Trgu bana Jelačića zagrebačkoj publici i brojnim turistima. Tavankućani su se predstavili plesovima bunjevačkih Hrvata.

U trodnevnom gostovanju, od 14. do 16 prosinca 2018., osim nastupa na Adventu, Tavankućani su imali prijem na Božićnom domjenku u HSPD-u Sljeme iz Šestina. Kako navode u Gupcu, posebna zahvala za ovo gostovanje Tavankućana pripada Katarini Horvatović, Dragi Topolovec iz ZAFAZA-a te Petru Penavi, ravnatelju gradskog društva Crvenog križa iz Zagreba.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
  • Australski film Countryman (Zemljak) u art kinu Lifka
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima